Κηδεύτηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου

Κηδεύτηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Σε στενό οικογενειακό κύκλο κηδεύτηκε, χθες, νωρίς το πρωί στο Κάιρο ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μία μέρα μετά την ανακοπή που έπαθε κατά τη διάρκεια της δίκης του, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Ο ΟΗΕ ζήτησε να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του. «Δεν πιστεύω ότι ήταν ένας φυσικός θάνατος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χιλιάδες Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός κράτους στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, τάφηκε δίπλα σε άλλα στελέχη της –εκτός νόμου πλέον– Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Πλύναμε το σεπτό σώμα του στο νοσοκομείο της φυλακής Τόρα και διαβάσαμε προσευχές στο ίδιο μέρος», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο γιος του, Αχμέτ Μόρσι. Ο πρώην πρόεδρος κατέρρευσε τη Δευτέρα μέσα σε δικαστική αίθουσα του Καΐρου, όπου δικαζόταν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο 67χρονος βρισκόταν στη φυλακή έπειτα από παραμονή στην εξουσία μόλις ενός έτους και κατόπιν μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της προεδρίας του. Γύρω από τη φυλακή είχαν αναπτυχθεί το βράδυ της Δευτέρας δυνάμεις ασφαλείας και το υπουργείο Εσωτερικών είχε κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού. Πάντως, τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, που ελέγχονται από τον πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι, αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο στην είδηση του θανάτου.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε αναμένεται να εντείνουν τις διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά την κατάσταση των φυλακών, όπου κρατούνται χιλιάδες ισλαμιστές και ακτιβιστές. Είναι, άλλωστε, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις Αρχές της χώρας αφού, υπό την καθοδήγηση του Σίσι, πραγματοποιήθηκαν διώξεις οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς το Κάιρο επιμένει πως η οργάνωση εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή