ΚΟΣΜΟΣ

Λευκή πετσέτα έριξε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

19turkishauth100
19turkishauth

Μια σπάνια εμπειρία –για τους νεότερους ψηφοφόρους ήταν η πρώτη φορά– καθήλωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κοινό το βράδυ της Κυριακής. Ο κυβερνητικός υποψήφιος για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο κεμαλικός αντίπαλός του Εκρέμ Ιμάμογλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, που μεταδόθηκε από όλα τα εθνικά δίκτυα. Η τελευταία φορά που είχε γίνει κάτι ανάλογο ήταν το 2002, όταν ο ένας εκ των δύο μονομάχων ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, καλπάζοντας για πρώτη φορά προς την εξουσία.

Ο Εκρέμογλου κέρδισε τις εκλογές της 31ης Μαρτίου με οριακή διαφορά 13.000 ψήφων, αλλά η ανώτατη εκλογική αρχή ακύρωσε το αποτέλεσμα, κάνοντας δεκτή ένσταση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν φαβορί, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, τον Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις και στο πρόσφατο ντιμπέιτ. Ισως αυτό το γεγονός εξηγεί την ασυνήθιστη απουσία του Ταγίπ Ερντογάν από την αναμέτρηση, καθώς φαίνεται ότι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας εννοεί να αφήσει το πικρό ποτήρι της πολύ πιθανής ήττας στον πρώην πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε στον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν, απαντώντας στο τελεσίγραφο της 6ης Ιουνίου για ματαίωση της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400. Ο Ακάρ εξέφρασε και πάλι τη «δυσφορία» της κυβέρνησής του για τον τόνο της επιστολής Σάναχαν, τόνισε όμως ότι θα συναντηθεί μαζί του στην επόμενη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας συνεννόηση. Ο Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Βόλτερς, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας, δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Σάναχαν και Ακάρ συνεχίζεται.