Αρχηγική εμφάνιση του Ματέο Σαλβίνι στην Ουάσιγκτον

Αρχηγική εμφάνιση του Ματέο Σαλβίνι στην Ουάσιγκτον

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε εμφάνιση αρχηγού κράτους στην Ουάσιγκτον, αν και δεν πέτυχε τελικά να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Με αναπτερωμένο το ηθικό του από τον εκλογικό θρίαμβο στις ευρωεκλογές, όπου το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτο, ο Σαλβίνι μετέβη στην Ουάσιγκτον για να προβάλει το προφίλ του ως δυναμικού Ευρωπαίου ηγέτη με λαμπρό μέλλον.

«Σε μια εποχή που οι θεσμοί της Ε.Ε. είναι εύθραυστοι και μεταβάλλονται σημαντικά, η Ιταλία θέλει να είναι η πρώτη, στέρεη, αξιόπιστη και συνεπής σύμμαχος των ΗΠΑ», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. Ο Σαλβίνι είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και ανέβασε βίντεο από τις επισκέψεις του σε μνημεία και αξιοθέατα για να καταγράψει το ταξίδι του στα σόσιαλ μίντια. Ο Σαλβίνι, ο οποίος κατέχει και το πόστο του υπουργού Εσωτερικών, θεωρητικά δεν έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, την οποία χαράσσουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Εξωτερικών Εντσο Μοαβέρο. Ο ίδιος, ωστόσο, θέλησε να προσδιορίσει την ιταλική διπλωματία ως ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι η Ρώμη μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με την Ουάσιγκτον έναντι χωρών και περιοχών, όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Λιβύη και η Μέση Ανατολή.

Στις αρχές του χρόνου η Ιταλία είχε εξοργίσει τις ΗΠΑ, αρνούμενη να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας, ενώ είχε περαιτέρω οξύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον υιοθετώντας το φιλόδοξο κινεζικό σχέδιο «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

Το 2016, πάντως, ο Σαλβίνι ήταν από τους πρώτους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχαν στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή