Από Οκτώβριο νεότερα για Βόρεια Μακεδονία

Από Οκτώβριο νεότερα για Βόρεια Μακεδονία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Οι διπλωματικές προσπάθειες της Ιταλίας και 12 ακόμη χωρών έπεσαν χθες στο κενό, καθώς το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ανέβαλε για τον Οκτώβριο την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία διαφώνησαν με τη σύσταση της Κομισιόν για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι «28» θα λάβουν «ξεκάθαρη και ουσιαστική» απόφαση το αργότερο τον Οκτώβριο. Στη Γερμανία το ζήτημα έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ να φέρνουν αντιρρήσεις για την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών και τους Σοσιαλδημοκράτες να υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί το πράσινο φως.

«Το μήνυμά μου προς τα κράτη-μέλη που εξακολουθούν να το σκέφτονται είναι ότι η διαδικασία ένταξης πρέπει να βασίζεται στην αξιοπιστία», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. «Αν μια χώρα όπως η Βόρεια Μακεδονία επιδείξει σαφείς προόδους, η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δικές της υποσχέσεις. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη διακοπή της μεταρρυθμιστικής πορείας», προσέθεσε. Σχόλια που φαίνεται να ξεχωρίζουν την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας από της Αλβανίας απορρίπτονται από τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο οποίος σημειώνει ότι το ένα τρίτο των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι Αλβανοί. Ο Ράμα υπέβαλε χθες μήνυση κατά του δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας Bild Πέτερ Τίντε, μετά τη δημοσίευση 16 τηλεφωνημάτων του Ράμα στις δημοτικές εκλογές του 2016. Τα τηλεφωνήματα φέρεται να αφορούν εξαγορά ψήφων και άλλες μεθόδους εκλογικής επικράτησης. Ο Ράμα επιβεβαίωσε ότι οι ηχογραφήσεις είναι αυθεντικές, αλλά κατηγόρησε τον Τίντε ότι εργάζεται για λογαριασμό του πολιτικού αντιπάλου του, Σαλί Μπερίσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή