Ο Τραμπ ακύρωσε τελευταία στιγμή αεροπορικές επιθέσεις κατά Ιρανικών στόχων

Ο Τραμπ ακύρωσε τελευταία στιγμή αεροπορικές επιθέσεις κατά Ιρανικών στόχων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους χθες, Πέμπτη, αλλά ακύρωσε τη διαταγή του, σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times».

Αρχικά, ο Τραμπ ενέκρινε επιθέσεις εναντίον λιγοστών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «NYT», που επικαλούνται ανώτερους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που είτε συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ή ενημερώθηκαν για αυτές.

Τα πλήγματα επρόκειτο να γίνουν λίγο πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αμάχων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων, αλλά και μεταξύ των αμάχων, κατά τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας.

Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τονίζει η NYT.

Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτή που θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διαταγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, θυμίζουν οιTimes.

Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι NYT, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters, πως η Τεχεράνη έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Ομάν, στη διάρκεια της νύχτας στο οποίο προειδοποιούσε ότι μια επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν ήταν επικείμενη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο αφότου οι New York Times έγραψαν το παραπάνω δημοσίευμα που ανέφερε πως ο Τραμπ είχε εγκρίνει σήμερα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης (drone) των ΗΠΑ, αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

«Στο μήνυμά του, ο Τραμπ είπε πως είναι εναντίον κάθε λογής πολέμου με το Ιράν και πως ήθελε να μιλήσει στην Τεχεράνη για διάφορα θέματα…

Έδωσε μια σύντομη χρονική προθεσμία για να του δώσουμε την απάντησή μας, αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως εναπόκειται στον Ανώτατο Ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί) Χαμενεΐ να αποφασίσει για το θέμα αυτό», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε: «Καταστήσαμε σαφές ότι ο ηγέτης είναι αντίθετος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, αλλά το μήνυμα θα διαβιβαστεί σε εκείνον για να πάρει μια απόφαση… Ωστόσο, είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράν θα έχει περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή