Εκτός μάχης ο Μ. Βέμπερ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκτός μάχης ο Μ. Βέμπερ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν αποδείχθηκε η διαδικασία επιλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις διαβουλεύσεις των ηγετών κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής να εξελίσσονται έως αργά το βράδυ.

Αυτό που πλέον ξεκαθαρίζει στο τοπίο των κορυφαίων θέσεων είναι ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, που «έτρεξε» στις ευρωεκλογές, δεν έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται ώστε να γίνει ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι ηγέτες πολλών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, επιβεβαίωσαν ότι δεν θα τον στηρίξουν, τονίζοντας ότι δεν έχει την ανάλογη εμπειρία για αναλάβει μια τόσο σημαντική θέση.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΕΛΚ, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες του ευρωπαϊκού κεντροδεξιού κόμματος, επέμειναν ότι, ακόμα και αν δεν εκλεγεί ο κ. Βέμπερ, πρέπει το κόμμα τους να εξασφαλίσει την προεδρία της Επιτροπής, καθώς είναι η πλέον σημαντική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Φρένο» στην υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έβαλαν και οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της Ευρωβουλής, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Γερμανού υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ετσι, από χθες έχει ξεκινήσει να ακούγεται περισσότερο για τη θέση ο επικεφαλής της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προέρχεται από το ΕΛΚ· ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα εντός του ΕΛΚ για την υποψηφιότητα του Γάλλου πολιτικού, ενώ και το όνομα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ άρχισε να συζητείται στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν δεν καταλήξουν στην παρούσα σύνοδο, που τελειώνει σήμερα στις Βρυξέλλες, τότε προσανατολίζονται σε νέα έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών την 1η Ιουλίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σχετικά με το αξίωμα του προέδρου της νέας Ευρωβουλής, που θα εκλεγεί από τους ευρωβουλευτές στις 2 Ιουλίου, υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις ώστε να μοιραστεί η πενταετής θητεία ανάμεσα στην προερχόμενη από την ομάδα των Πρασίνων Γερμανίδα Σκα Κέλερ και στον Φιλελεύθερο ευρωβουλευτή και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή