ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Δεν είναι εύκολο να με αντικαταστήσετε

Γιούνκερ: Δεν είναι εύκολο να με αντικαταστήσετε

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις  για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να απολαμβάνει τις τελευταίες  μέρες της θητείας του – και να κάνει μάλιστα και χιούμορ με τους άλλους αξιωματούχους.

«Διαπίστωσα μ' έναν βαθμό ευχαρίστησης, διασκέδασης, ικανοποίησης και ναι, ευτυχίας, ότι δεν είναι πολύ εύκολο να με αντικαταστήσουν», σχολίασε με γερή δόση ειρωνείας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε κοινές δηλώσεις τους με τον Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ κανενός υποψηφίου. Θα ξανασυναντηθούμε την 30ή Ιουνίου. Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,   που και αυτού η θητεία τελειώνει στις 30 Νοεμβρίου 2019

Ο Γιούνκερ θα παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν ως τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου. Το πρόσωπο που θα εκλεγεί και θα τον διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες — με την διόλου ασήμαντη προϋπόθεση ότι θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ — και τουλάχιστον 376 ψήφους στο ΕΚ.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις περιήλθε όταν ο Εμανουέλ Μακρόν και οι επικεφαλής των πολιτικών οικογενειών των Σοσιαλιστών και του κεντρώου Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν ότι δεν θα στηρίζουν τον υποψήφιο της Μέρκελ, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, 46 ετών, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, δεξιά).

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) και η Δανή Μαγκρέιτε Βεστάγκερ (Φιλελεύθεροι και κεντρώοι της Renew Europe).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ