Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν ζήτησαν οι ΗΠΑ

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν ζήτησαν οι ΗΠΑ

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με το Ιράν ζήτησαν οι ΗΠΑ, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Θα ενημερώσουμε το συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν και θα παρουσιάσουμε περισσότερες πληροφορίες από την έρευνα μας για τις πρόσφατες επιθέσεις στα τάνκερ», αναφέρει επιστολή της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τραμπ: Σταμάτησα την επίθεση στο Ιράν δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σταμάτησε την επίθεση κατά του Ιραν επειδή δεν ήταν η «κατάλληλη απάντηση» στην κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου drone, προσθέτοντας πώς επιβάλλονται νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

«Δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η επίθεση την σταμάτησα, καθώς δεν ήταν η κατάλληλη απάντηση στην κατάρριψη του μη επανδρωμένου drone μας», δήλωσε, μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ημασταν έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε 3 διαφορετικούς στόχους και όταν ρώτησα πόσοι θα πεθάνουν, ένας στρατηγός μου απάντησε 150 άνθρωποι », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή πρόθυμος να έχει συνομιλίες με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ή με τον πρόεδρο της χώρας, εμφανίστηκε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν θέτει προϋποθέσεις για τις συνομιλίες με το Ιράν, αναφέρει ο δημοσιογράφος Τσακ Τοντ που πήρε τη συνέντευξη. Ο Τραμπ επέμεινε ότι το θέμα των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν θα πρέπει να περιληφθεί σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Σε απόσπασμα από τη συνέντευξη ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι σταμάτησε το στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν επειδή θεώρησε ότι θα αποτελούσε δυσανάλογη απάντηση στην κατάρριψη του μη επανδρωμένου drone.

Διαβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν είχαν απογειωθεί ακόμη όταν έλαβε αυτήν την απόφαση. «Αλλά πολύ γρήγορα θα το έκαναν. Και τα πράγματα θα είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πίσω», κατέληξε.

Τεχεράνη: Θα μπορούσαμε να είχαμε χτυπήσει και επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος, αλλά δεν το κάναμε

Στέλεχος της Φρουράς των Επαναστατών δήλωσε ότι δίπλα στο αμερικανό drone που κατερρίφθη χθες, Πέμπτη, πετούσε ένα επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, το οποίο η Τεχεράνη επέλεξε να μην καταρρίψει, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Την ίδια στιγμή, ένα άλλο κατασκοπευτικό αεροσκάφος πετούσε κοντά στο drone. Στο συγκεκριμένο αεροσκάφος επέβαιναν 35 άτομα. Θα μπορούσαμε, βέβαια, να στοχεύσουμε το αεροπλάνο, το οποίο ήταν αμερικανικό, είχαμε το δικαίωμα να το κάνουμε, αλλά δεν το κάναμε. Χτυπήσαμε μόνο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», δήλωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή είναι μια απειλή αλλά συνιστούν τώρα μια ευκαιρία (για το Ιράν)… Δεν μιλούν για πόλεμο με το Ιράν, γιατί ξέρουν πόσο ευάλωτοι είναι», τόνισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν ζήτησαν οι ΗΠΑ-1

Κρεμλίνο: Ετοιμη να βοηθήσουμε το Ιράν στις εξαγωγές πετρέλαιου, αν δεν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός INSTEX

Εκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να εγγυηθούν την λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορικών συναλλαγών INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges), για τις πετρελαϊκές συναλλαγές με το Ιράν, απήυθηνε το Κρεμλίνο, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράν στις εξαγωγές πετρελαίου, εάν ο μηχανισμός αυτός δεν ενεργοποιηθεί.

«Στην περίπτωση αυτή, απαιτούνται κοινές προσπάθειες και πολλά εξαρτώνται από τους Ευρωπαίους, και ευελπιστώ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός INSTEX για να εξυπηρετήσει τις πετρελαϊκές συναλλαγές, αλλά φυσικά και από τις άλλες χώρες που είναι βασικοί καταναλωτές του ιρανικού πετρελαίου. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους, ο χρόνος λιγοστεύει και δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού όπως «πετρέλαιο έναντι εμπορευμάτων» στις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν «δεν αλλάζει τα πράγματα». «Με το ζήτημα αυτό ασχολούμαστε και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε. Το ζήτημα είναι το Ιράν να μπορεί να εξάγει πετρέλαιο, έστω και σε ποσότητες περίπου ίδιες με αυτές της περιόδου έως τον Μάιο του προηγούμενου έτους», τόνισε ο Ριαμπκόφ.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν ζήτησαν οι ΗΠΑ-2

Αυτοσυγκράτηση ζητούν οι Ευρωπαίοι

Εκκλήσεις και στις δύο πλευρές να αποφύγουν τη σύγκρουση απευθύνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση τις δύο πλευρές μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο, ενώ απέρριψε τις φωνές που καλούν την Ε.Ε. να έχει μία πιο ισχυρή παρουσία στη διαμάχη των δύο χωρών.

«Το μεγαλύτερα προβλήματα στην ιστορία μας προκλήθηκαν από "επιθετικές" πολιτικές, όχι παθητικές», δήλωσε o Τουσκ στο τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό της στάσης των Ευρωπαίων είναι το γεγονός, ότι η Σύνοδος δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ευελπιστούν ακόμη σε μία πολιτική λύση δήλωσε από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Φυσικά και ανησυχούμε για τη κατάσταση και βασιζόμαστε στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει μία πολιτική λύση σε μία ιδιαίτερα έντονη κατάσταση», ανέφερε.

Το ίδιο ασαφής ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να είναι συνετά και να συνεχίσουν τις συζητήσεις», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή