Γερμανία: Το «μπαλάκι» στη βάση πετάει ο Ολαφ Σολτς

Γερμανία: Το «μπαλάκι» στη βάση πετάει ο Ολαφ Σολτς

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα έπρεπε να εμπλέξουν την κομματική βάση στην απόφαση για την παραμονή ή όχι στον μεγάλο συνασπισμό υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει σαφώς λόγο για εσωτερικό δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ κλυδωνίζεται σχεδόν αμέσως μετά τη συγκρότησή της και πολλά στελέχη του SPD ζητούν απόσυρση από τον συνασπισμό, ειδικά μετά την καταστροφική εμφάνιση του κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές στη Βρέμη, την ίδια ημέρα. Αν υιοθετηθεί η πρόταση του Σολτς, τα μέλη του κόμματος θα μπορούσαν να επιθεωρήσουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο μέσον της θητείας της και να αποφασίσουν τον «θάνατό» της.

«Συμφωνήσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό μέχρι το τέλος του έτους. Λαμβάνω πολύ σοβαρά αυτή την εξαγγελία. Και με δεδομένο ότι τα μέλη μας ήταν εκείνα που αποφάσισαν τη συγκρότηση του συνασπισμού, το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να είναι απόφαση μόνο της ηγεσίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό περιοδικό. Ο Σολτς είναι το δεύτερο ισχυρότερο στέλεχος της κυβέρνησης μετά τη Μέρκελ και η άποψή του έχει ειδικό βάρος, κυρίως εξαιτίας της πρόσφατης παραίτησης της προέδρου του κόμματος Αντρέα Νάλες, στις αρχές του μήνα. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα τη διαδεχθεί, πάντως ο Σολτς εμφανίζεται απρόθυμος να αναλάβει την καυτή πατάτα, αφού ο ίδιος είναι υπερφιλόδοξος και δεν θα ήθελε να «καεί» τόσο πρόωρα και άδοξα, σε μια περίοδο που το SPD τελεί σε βαριά κρίση.

Υπενθυμίζεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες, που μαζί με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου ήταν τα δύο βασικά μεταπολεμικά κόμματα της Γερμανίας, έχουν βρεθεί στην τέταρτη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά τους Πράσινους και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ενδεχόμενη αποχώρηση του κόμματος από τον μεγάλο συνασπισμό θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε νέο σχηματισμό με τη συμμετοχή των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών, είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από την αντιπολίτευση, είτε, στην ύστατη περίπτωση, σε πρόωρες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή