Διαδηλώσεις κατά της παρουσίας Ρώσων βουλευτών

Διαδηλώσεις κατά της παρουσίας Ρώσων βουλευτών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΦΛΙΔΑ. «Εχθρό και καταληψία» χαρακτήρισε τη Ρωσία η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπισβίλι, λέγοντας ότι η Μόσχα πυροδότησε τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην Τιφλίδα. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κατηγόρησε ακραίους Γεωργιανούς πολιτικούς για «αντιρωσική προβοκάτσια».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσει πλήθη διαδηλωτών που αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ρώσου βουλευτή. Εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ορισμένοι από αυτούς σοβαρά, όταν οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά στη Βουλή, πετώντας πέτρες και μπουκάλια. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Ηρακλής Κομπαχίτζε, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών.

«Η Ρωσία είναι εχθρός και εισβολέας στη χώρα μας. Η πέμπτη φάλαγγα που διαχειρίζεται είναι ίσως πιο επικίνδυνη από την ανοικτή επιθετικότητα. Μόνο η Ρωσία ευνοείται από τον διχασμό και τις εσωτερικές έριδες», έγραψε η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι στη σελίδα της στο Facebook. Οι διαδηλώσεις έγιναν με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου βουλευτή Σεργκέι Γαβρίλοφ, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση ορθοδόξων κοινοβουλευτικών. Ο Γαβρίλοφ μίλησε ρωσικά από το βήμα της Βουλής στην Τιφλίδα, προκαλώντας την οργή Γεωργιανών πολιτικών και πολιτών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η ασφάλεια του Γαβρίλοφ και των μελών της ρωσικής αποστολής απειλήθηκε σοβαρά. «Ολα όσα έγιναν χθες στην Τιφλίδα δεν είναι παρά αντιρωσική προβοκάτσια», τόνισε. Στην πρωτεύουσα επέστρεψε εσπευσμένα η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι από επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιούσε στη Λευκορωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή