Αναζητούν… αουτσάιντερ για διάδοχο του Γιούνκερ

Αναζητούν… αουτσάιντερ για διάδοχο του Γιούνκερ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανέναν υποψήφιο», δήλωσε λίγο μετά τις 2 π.μ. της Παρασκευής ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ηταν η δεύτερη άκαρπη Σύνοδος Κορυφής στην οποία δεν βρέθηκε ποιος θα αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες μπορεί να μην κατέληξαν σε νέο πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά συμφώνησαν σε αυτόν που δεν θέλουν. Ετσι, πλέον αυτό που ξεκαθάρισε στο τοπίο είναι ότι ο επικεφαλής υποψήφιος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στους 28 ηγέτες της Ε.Ε. με κράτη-μέλη όπως Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο να τάσσονται εναντίον του.

Ολη η προσοχή τώρα πέφτει στη σύνοδο του G20 που θα εξελιχθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 29 Ιουνίου. Εκεί θα βρεθούν οι πιο ισχυροί ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. και δεν αποκλείεται να υπάρξουν συζητήσεις για το θέμα των ευρωπαϊκών θέσεων στο περιθώριο της συνόδου. Αλλωστε, μετά το αδιέξοδο της Πέμπτης ο κ. Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα γίνει έκτακτη σύνοδος στις 30 Ιουνίου, όπου εκεί αναμένεται να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία ως προς τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς στις 2 Ιουλίου θα συγκληθεί για πρώτη φορά η Ολομέλεια του νέου Ευρωκοινοβουλίου και εκεί θα εκλεγεί και ο πρόεδρός του. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί η απόφαση για την προεδρία της Επιτροπής, έτσι ώστε να κατανεμηθεί ανάλογα και η θέση της προεδρίας της Βουλής.

Οι ελπίδες ότι θα έφταναν σε συμφωνία οι «28» την περασμένη Πέμπτη είχαν διαλυθεί πριν ακόμα οι ηγέτες καθίσουν στο τραπέζι. Από το πρωί οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ και χωρίς τη στήριξη και των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων ο κεντροδεξιός Βαυαρός ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Οι ηγέτες βρέθηκαν στην αίθουσα του 8ου ορόφου του κτιρίου Justus Lipsius όπως κάθε φορά, αλλά την περασμένη Πέμπτη τους ζητήθηκε να κλείσουν και τα κινητά τους, έτσι ώστε να μη διαρρεύσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες, ακολουθώντας μια διαδικασία απόλυτης μυστικότητας για περίπου τέσσερις ώρες. Πέρα από τον Βέμπερ, κανένας από τους τρεις Spitzenkandidaten, τους υποψήφιους που «έτρεξαν» στις ευρωεκλογές, δεν κατάφεραν να έχουν την πλειοψηφία των ηγετών. Ετσι, πρέπει πλέον να θεωρούνται εκτός μάχης και ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς αλλά και η φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Και ενώ οι ηγέτες του ΕΛΚ φαίνεται να έχουν πάρει απόφαση ότι δεν θα είναι ο Βέμπερ τελικά ο επικεφαλής της Επιτροπής, αυτό που δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν είναι την προεδρία της Επιτροπής, καθώς επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί σε εκπρόσωπο του κόμματός τους. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών έχουν αρχίσει να μιλάνε για κάποιο νέο άτομο «έκπληξη» όπως την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ –γυναίκα, Γαλλίδα, κεντροδεξιά–, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργο της Λετονίας Β. Ντομπρόβσκις, αλλά και για υποψήφιο του οποίου το όνομα δεν έχει συζητηθεί καθόλου.

«Στο ημίχρονο»

Στο τέλος της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είπε ότι η εκλογή του νέου προέδρου «βρίσκεται στο ημίχρονο». Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι μετά το G20 η επόμενη σύνοδος θα βγάλει λευκό καπνό. Αλλοι θεωρούν ότι η διαδικασία μπορεί να τραβήξει περισσότερο, αλλά ό,τι και να γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχει οριστεί ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, έτσι ώστε να αρχίσει να διαμορφώνει το Κολέγιο που θα αναλάβει τα ηνία τον Νοέμβριο.

Εκτός από το αδιέξοδο στο θέμα της διαδοχής του Γιούνκερ στη σύνοδο της Πέμπτης οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία που θα υποχρέωνε τα κράτη-μέλη να πιάσουν τους στόχους για τους ρύπους έτσι ώστε μέχρι το 2050 η Ε.Ε. να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Το αδιέξοδο οδήγησε η στάση των χωρών του Βίσεγκραντ –Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία–, που μπλόκαραν την απόφαση με αποτέλεσμα η δέσμευση αυτή από κοινή δήλωση των ηγετών να καταλήξει να είναι μία υποσημείωση που ανέφερε ότι η απόφαση αυτή «στηρίζεται από μία μεγάλη πλειοψηφία κρατών-μελών».

«Στηρίζουμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβίτσκι μετά τη λήξη της συνόδου και τόνισε ότι για να συμφωνήσει η Πολωνία σε ένα τέτοιο μέτρο χρειάζεται πρώτα ένα πακέτο αποζημίωσης που θα επιτρέψει στη χώρα να εκμοντερνιστεί ενεργειακά.

Η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει να μειώσει τους ρύπους κατά 40% μέχρι το 2030 από τα επίπεδα που βρισκόταν τη δεκαετία του 1990. Η περαιτέρω μείωση όμως που ζητούσαν η Γαλλία, η Σουηδία, η Ισπανία, και η Ολλανδία χρειαζόταν ομοφωνία που δεν έγινε εφικτή, καθώς οι ανατολικές χώρες που έβαλαν το βέτο θεωρούν ότι ο στόχος αυτός θα πλήξει τις επιχειρήσεις τους και θα έχει επίπτωση στον ανταγωνισμό των χωρών τους.

Οι ηγέτες υπέρ της αύξησης των στόχων ήθελαν να φτάσουν σε συμφωνία σε αυτή την συνάντηση, ώστε στη σύνοδο για το κλίμα που θα γίνει σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, η Ε.Ε. να εμφανιστεί με μία κοινή και φιλόδοξη θέση. Κάτι τέτοιο δεν μοιάζει εφικτό, καθώς το θέμα μεταφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή