ΚΟΣΜΟΣ

Αγκαλιά με δεύτερη, ακόμη μεγαλύτερη νίκη, ο Ιμάμογλου

Αγκαλιά με δεύτερη, ακόμη μεγαλύτερη νίκη, ο Ιμάμογλου

Στις 31 Μαρτίου, ένας πράος και σχετικά αφανής πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας, o Εκρέμ Ιμάμογλου, έφερε τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή των τελευταίων ετών στη χώρα, κερδίζοντας με πολύ μικρή διαφορά τις δημαρχιακές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Η ανέλπιστη εκλογή του έκανε έξαλλο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ακυρώσει την επιτυχία του. Οι προσπάθειες απέδωσαν προσωρινά: αναφερόμενη σε λάθη κατά τον διορισμό αξιωματούχων των εκλογικών τμημάτων, η εκλογική αρχή της Τουρκίας ακύρωσε τα αποτελέσματα, έδιωξε τον Ιμάμογλου από το δημαρχιακό μέγαρο και αποφάσισε εκ νέου εκλογές, που λαμβάνουν χώρα σήμερα Κυριακή.

Ωστόσο, όλα τα σημάδια δείχνουν πως μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης θα είναι και πάλι ο Ιμάμογλου. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αύξησε εκθετικά τη δημοτικότητά του στη χώρα και το εξωτερικό, ο αριθμός των ακολούθων του στο Τwitter έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια από μόλις μερικές χιλιάδες πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει πως θα εξασφαλίσει με μεγαλύτερη διαφορά τη δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Χάρη σε μία έξυπνη στρατηγική, στους τρεις μήνες μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων ο Ιμάμογλου κατάφερε να εξελιχθεί στο πιο ελπιδοφόρο και δυναμικό στέλεχος που έχει εμφανίσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την τελευταία δεκαετία. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ταυτόχρονο νικητή των εκλογών και θύμα της αυταρχικότητας του Ερντογάν, ο Ιμάμογλου επικεντρώθηκε σε μια μετριοπαθή καμπάνια «ριζοσπαστικής αγάπης», κάνοντας πολλαπλά ανοίγματα σε προβληματισμένους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος AKP που ανησυχούν για την ασταθή οικονομία.

Τον έκοψαν στον αέρα

Το αφήγημά του για τις εξωφρενικές κυβερνητικές δαπάνες που ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των 18 ημερών του στον δήμο της Κωνσταντινούπολης βρήκε μεγάλη απήχηση στους κατοίκους της Πόλης – ειδικά μετά την απόφαση του φιλοκυβερνητικού CNN Turk να διακόψει τη συνέντευξή του την ώρα που εκείνος παρουσίαζε καρτέλες που τεκμηρίωναν τις σπατάλες. Ωστόσο, πιο καταλυτικός παράγοντας της δημοφιλίας του φαίνεται πως υπήρξε η έντονα θετική ρητορική του, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το πολωμένο πολιτικό φάσμα της Τουρκίας και προσελκύει τους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τις επιθέσεις και τις θεωρίες συνωμοσίας.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην άνοδο του πολιτικού άστρου του Ιμάμογλου έπαιξαν και οι αδέξιοι χειρισμοί του κυβερνώντος κόμματος. Το AKP εξαπέλυσε ομοβροντία αβάσιμων επιθέσεων προς το πρόσωπό του, κατηγορώντας τον για συμμετοχή στο κύκλωμα του ιεροκήρυκα Γκιουλέν και συνεργασία με Κούρδους τρομοκράτες. Οταν το αφήγημα αυτό δεν απέδωσε, η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην ποντιακή καταγωγή του Ιμάμογλου και ισχυρίστηκε πως εξυπηρετεί κρυφά ελληνικά συμφέροντα. Οι αντιφάσεις των επιθέσεων δεν πέρασαν απαρατήρητες από το τουρκικό εκλογικό σώμα, ενώ ταυτόχρονα προσέβαλαν ένα μεγάλο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας που κατάγεται από τον Πόντο και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Τις τελευταίες μέρες, η αυξανόμενη δυναμική της καμπάνιας του Ιμάμογλου ανάγκασε τον Ερντογάν να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία της Κωνσταντινούπολης. Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος σύγκρινε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος ήρθε στην εξουσία μέσω πραξικοπήματος το 2013, ενώ πρόσθεσε πως δεν θα του επιτρέψει να αναλάβει τη δημαρχία αν δεν απολογηθεί για την αγένειά του, αναφερόμενος σε ένα υποτιθέμενο περιστατικό σύμφωνα με το οποίο ο Ιμάμογλου έβρισε ένα στέλεχος της κυβέρνησης. Η παρεμβατικότητα του Ερντογάν από τη μια φανερώνει τη νευρικότητα του AKP για το σημερινό αποτέλεσμα, από την άλλη εντείνει και τις αμφιβολίες για το αν ο Τούρκος πρόεδρος θα δεχθεί μια πιθανή εκλογική νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Παρά τις τεράστιες διαφορές τους, ο Ιμάμογλου και ο Ερντογάν έχουν και μερικά κοινά. Δηλώνουν και οι δύο ευσεβείς μουσουλμάνοι, ενώ πριν από την πολιτική τους καριέρα, ήταν και οι δύο μέλη τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Τουρκίας. Η σημερινή μέρα ενδέχεται να προσθέσει μια ακόμη ομοιότητα: το γεγονός πως και οι δύο εκτοξεύθηκαν στην καρδιά της τουρκικής πολιτικής σκηνής, αφού πρώτα κέρδισαν τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Το ντιμπέιτ

Η διαδικασία επανάληψης των εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αμφισβητήθηκε από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς, παράλληλα όμως χάρισε στους Τούρκους πολίτες μια σπάνια για τη χώρα δημοκρατική διαδικασία. Την περασμένη Κυριακή, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αντιμετώπισε τον Εκρέμ Ιμάμογλου στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που φιλοξένησε η χώρα εδώ και 17 χρόνια, το οποίο μεταδόθηκε από κάθε μεγάλο κανάλι της Τουρκίας. Η διαμάχη χαρακτηρίστηκε από διάφορες παρατυπίες, καθώς κράτησε μία ώρα πέρα από τον προγραμματισμένο χρόνο, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από το ζήτημα  ακύρωσης των προηγούμενων εκλογών, με μόλις το τελευταίο μισάωρο να αφιερώνεται στις προτάσεις των υποψηφίων για την πόλη. «Δεν νομίζω το ντιμπέιτ να αλλάξει την ψήφο κανενός», ανέφερε στους New York Times η Ασλι Αϊντίντασμπας, αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, προσθέτοντας ωστόσο πως η απόφαση του AKP να συμμετάσχει ξανά σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ έχει μεγάλη σημασία για τη δημοκρατία στην Τουρκία.