Η αντιρωσική έκρηξη και το παρασκήνιο

Η αντιρωσική έκρηξη και το παρασκήνιο

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΦΛΙΔΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η ελληνική πρωτοβουλία, καθ’ όλα ειρηνική, έπεσε σαν σπίθα στο συσσωρευμένο μίσος των Γεωργιανών εναντίον των Ρώσων «κατακτητών» και η πρωτεύουσα Τιφλίδα βυθίστηκε στη βία το βράδυ της Πέμπτης, με τη φωτιά να απειλεί με ανάφλεξη τον Καύκασο. Η σύνοδος, στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που έχει έδρα της την Αθήνα, λειτούργησε ως δούρειος ίππος που έβαλε στη χώρα τον πλέον μισητό εχθρό, τους Ρώσους δηλαδή, και το αντιρωσικό «καζάνι» που βράζει μετά τον πόλεμο του 2008 εξερράγη.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονταν όλη τη νύχτα στο κέντρο της πρωτεύουσας με την αστυνομία μπροστά στο Κοινοβούλιο, το οποίο νωρίτερα είχαν καταλάβει, εξεδίωξαν τους Ρώσους βουλευτές και διέκοψαν τις εργασίες της συνόδου, στην οποία έπαιρναν μέρος χριστιανοί ορθόδοξοι βουλευτές από 35 χώρες, ανάμεσά τους δύο Ελληνες και δύο Κύπριοι.

Η ρωσική αντιπροσωπεία φυγαδεύθηκε υπό ισχυρή αστυνομική προστασία και, καταδιωκόμενη στους δρόμους της Τιφλίδας από φανατικούς εθνικιστές, έφθασε στο αεροδρόμιο απ’ όπου με πτήση τσάρτερ που πλήρωσε η κυβέρνηση της Γεωργίας επέστρεψε στη Μόσχα. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα τροφοδοτώντας κλίμα πρωτοφανούς πολιτικής οξύτητας στη χώρα και περαιτέρω ένταση στις ούτως ή άλλως ανύπαρκτες σχέσεις με τη Μόσχα, με τα «σκάγια» να παίρνουν και την ελληνική πλευρά, η οποία είχε την ευθύνη της οργάνωσης της συνόδου. Η ατμόσφαιρα στη Γεωργία είχε αρχίσει να φορτίζεται εδώ και ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι καταφθάνουν Ρώσοι βουλευτές μαζί με την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, και μέσω του Διαδικτύου καλούνταν οι πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής παρουσίας την Πέμπτη το απόγευμα μπροστά στο κτίριο της Βουλής, όπου επρόκειτο να διεξαχθούν οι εργασίες. Ολα αυτά, βέβαια, ήταν γνωστά στη Διακοινοβουλευτική, που είχε εκφράσει με επιστολές της προς την κυβέρνηση της Γεωργίας τις ανησυχίες της, πλην όμως λάμβανε διαβεβαιώσεις ότι οι Αρχές εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή της συνόδου, και έδειξε να επαναπαύεται.

Εκείνο όμως που εξόργισε την κοινή γνώμη και προκάλεσε έκρηξη αντιρωσικών αισθημάτων στους πολίτες ήταν η παρουσία του Ρώσου προέδρου της ΔΣΟ Γαβρίλοφ στην καρέκλα του προέδρου της Βουλής, για να διευθύνει τις εργασίες. Στη θέα του –οι εργασίες μεταδίδονταν απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια– εκατοντάδες εθνικιστές, με επικεφαλής δέκα βουλευτές της αντιπολίτευσης, εισέβαλαν βίαια στο κτίριο, κατέβασαν από το βήμα τον Γαβρίλοφ, κατέλαβαν τη Βουλή και πέταξαν έξω όλους τους συμμετέχοντες στη σύνοδο.

Η προσπάθεια που έγινε από ελληνικής πλευράς να συνεχιστούν οι εργασίες σε ξενοδοχείο δεν καρποφόρησαν, καθώς οι διαδηλωτές έσπευσαν να πολιορκήσουν το κτίριο και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης δήλωσαν πως έχουν εντολή από την κυβέρνηση να μην παραχωρήσουν την αίθουσα. Κατόπιν αυτού, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί πριν από την ώρα της η σύνοδος και πλέον το ενδιαφέρον στράφηκε στην ασφάλεια των Ρώσων βουλευτών και των συνοδών τους. Μια πρόταση του γενικού γραμματέα της ΔΣΟ, βουλευτή κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, και του συμβούλου κ. Κωστα Μυγδάλη να μεταφερθούν οι Ρώσοι για λόγους ασφαλείας στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας –η Ρωσία δεν έχει διπλωματική αποστολή στη Γεωργία– απορρίφθηκε και κατόπιν εκδηλώθηκαν κινήσεις στο παρασκήνιο για τη φυγάδευσή τους.

Η καταδίωξη

Η αστυνομία οργάνωσε επιχείρηση εξόδου των Ρώσων από το ξενοδοχείο και μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο, με τους διαδηλωτές να καταδιώκουν στο κέντρο της πόλης την αυτοκινητοπομπή πετώντας αυγά και αλλά αντικείμενα εναντίον τους. Με την αποχώρηση των Ρώσων η ένταση μεταφέρθηκε μπροστά στο κτίριο της Βουλής, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση ως οργανωτή των επεισοδίων και εκείνη να ανταποδίδει καταγγέλλοντας ότι έφερε τους εχθρούς μέσα στη Βουλή αξιώνοντας παραιτήσεις.

Ο πρωθυπουργός Μαμούκα Μπαχτάτζε δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των πολιτών, ενώ ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μαμούκ Μεντιναράντζε είπε ότι αποτελεί πρόκληση το να κάθεται στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου Ρώσος αντιπρόσωπος και επέρριψε ευθύνες και στην ελληνική πλευρά. Ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας στην «Κ» είπε ότι οι Γεωργιανοί ήταν απολύτως ενήμεροι για την παρουσία Ρώσου στο προεδρείο. «Αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία τους, εμείς όμως είμαστε διεθνής οργανισμός, ήρθαμε να τιμήσουμε τη χώρα και εισπράξαμε βαθιά προσβολή», τόνισε. «Θα ενημερώσουμε όλους τους αρμοδίους διεθνώς».

Στην Αθήνα, το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα προς τον πρεσβευτή της Γεωργίας ζητώντας εγγυήσεις ασφάλειας για τους Ελληνες πολίτες που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία, και στη Μόσχα ο πρόεδρος της Δούμας Βολοντίν δήλωσε πως η συμπεριφορά των Γεωργιανών δεν ήταν μόνον προσβλητική για τους Ρώσους αλλά για όλη τη ΔΣΟ.

Παρότι 1,5 εκατομμύριο Γεωργιανοί εργάζονται ως μετανάστες στη Ρωσία και άλλοι τόσοι Ρώσοι επισκέπτονται τα εδάφη της ως τουρίστες κάθε χρόνο, στην πατρίδα του Ιωσήφ Στάλιν τα αντιρωσικά αισθήματα είναι, για λόγους που χάνονται στην Ιστορία, έντονα και χειροτέρευσαν το 2008, όταν οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε πόλεμο. Αιτία, τότε, ήταν η υποβοηθούμενη με όπλα και πολιτική υποστήριξη απόσχιση δύο σημαντικών περιοχών, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, τις οποίες η Γεωργία θεωρεί δικά της εδάφη. Ο στρατός της Γεωργίας επενέβη για να αποτρέψει τον ακρωτηριασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, που εισέβαλε με τανκς στη Γεωργία. Ηταν λίγους μήνες μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, όπου οι ηγέτες του ΝΑΤΟ απηύθυναν πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Η σειρά της τελευταίας να υποστεί τις συνέπειες από την επιχειρούμενη πρόσδεσή της στο δυτικό άρμα θα έρθει αργότερα με την αρπαγή της Κριμαίας. Και στις δύο αυτές χώρες ξεχειλίζει το μίσος εναντίον της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή