Τουρκικές προειδοποιήσεις προς Βρυξέλλες για την κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικές προειδοποιήσεις προς Βρυξέλλες για την κυπριακή ΑΟΖ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού θα επιδεινωθούν εάν οι Βρυξέλλες  αναμειχθούν στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε η Τουρκία, μέσω non paper, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Το -γεμάτο από προειδοποιήσεις και συστάσεις- προς την Ευρωπαϊκή πλευρά-  έγγραφο απεστάλη σε 27 μέλη τη ΕΕ, όχι όμως και στην Κύπρο, με ημερομηνία αποστολής την 16η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το non paper αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά είναι της άποψης «ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες διατυπώσεις περί δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το «non paper» της Άγκυρας εισηγείται ως λύση, «την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, η τουρκική πλευρά είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».

Το τουρκικό non paper καταλήγει εκφράζοντας , εν είδη συστάσεως, την πεποίθηση της Αγκρυρας ότι στις αποφάσεις της ΕΕ «θα πρυτανεύσει η κοινή λογική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή