ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Επαύλεις και καταφύγια εμπόρων ναρκωτικών βγαίνουν στο σφυρί από το κράτος

Μεξικό: Επαύλεις και καταφύγια εμπόρων ναρκωτικών βγαίνουν στο σφυρί από το κράτος

Επαύλεις με πισίνες και σήραγγες με οδούς διαφυγής, ένα ράντσο μέσα σε αγρόκτημα που εκτείνεται σε στρέμματα γης και ένα πολυτελές διαμέρισμα με φρικαλέο παρελθόν περιλαμβάνονταν στις 27 ιδιοκτησίες που οι μεξικανικές αρχές κατέσχεσαν από εμπόρους ναρκωτικών και άλλους, οι οποίες βγήκαν σε πλειστηριασμό χθες, Κυριακή.

Στα διαμερίσματα που βγήκαν στο σφυρί την Κυριακή περιλαμβάνεται ένα που ανήκε σε αρχηγό καρτέλ, ο οποίος σκοτώθηκε εκεί μέσα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύτηκε ότι τα έσοδα από τον πλειστηριασμό των ιδιοκτησιών και της γης, που κατασχέθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, θα δοθούν για να βοηθηθούν περιθωριοποιημένες κοινότητες που ζουν στη φτωχή και σπαρασσόμενη από τη βία πολιτεία Γκερέρο.

Πέρα από την απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου, οι αγοραστές θα κάνουν και μια φιλανθρωπική πράξη βοηθώντας αυτούς που χρειάζονται υποστήριξη «γιατί υποφέρουν από τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση», είπε ο Λόπες στην Παρασκευή.

Οι μεξικανικές αρχές δήλωσαν ότι εντός των προσεχών μηνών θα διεξαχθούν περισσότερες δημοπρασίες.

Σε παρόμοιο πλειστηριασμό στα τέλη Μαΐου, οι αρχές του Μεξικού συγκέντρωσαν 1,5 εκατομμύριο δολάρια από την πώληση μιας Λαμποργκίνι και άλλων περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν από εγκληματίες και τουλάχιστον έναν πολιτικό.

Σε μια από τις πρώτες του ενέργειες από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας, ο Λόπες Ομπραδόρ επέβαλε σύστημα λιτότητας που προέβλεπε την πώληση του προεδρικού αεροσκάφους και κυβερνητικών οχημάτων, ενώ κατάργησε την προεδρική φρουρά που ήταν επιφορτισμένη με την προστασία του προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ