Ετοιμος να συνομιλήσει με την Τεχεράνη υπό προϋποθέσεις ο Τραμπ

Ετοιμος να συνομιλήσει με την Τεχεράνη υπό προϋποθέσεις ο Τραμπ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος να μιλήσει με την Τεχεράνη για μία συμφωνία που θα οδηγούσε σε άρση των αμερικανικών κυρώσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα περιοριστεί το πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς και να αποσύρει την υποστήριξη σε συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Ιράν «μπορεί να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσευων ή να δει την οικονομία του να καταρρέει», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα η Ουάσιγκτον σε βάρος της Τεχεράνης.

Στο μεταξύ, το Ιράν υποβάθμισε την επίδραση των νέων αμερικανικών κυρώσεων, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κάνει ό,τι μπορούσαν προκειμένου να το τιμωρήσουν οικονομικά.

Υπέρμαχος της άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον και μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο των Ιρανών. Είπε ότι συζήτησε με τους Σαουδάραβες ηγέτες για την «ανάγκη να προωθηθεί η ναυτική ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ». 

Ο Πομπέο είχε δηλώσει ότι εξετάζει τη «δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού» απέναντι στο Ιράν το οποίο κατηγόρησε «ότι είναι το μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο που υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση των κυρώσεων ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είπε: «Δεν γνωρίζουμε στα αλήθεια ποιες είναι (αυτές οι κυρώσεις), ούτε πού θέλουν να πλήξουν ακόμη κι άλλο, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Λαμβάνουμε ωστόσο σοβαρά υπόψη οποιεσδήποτε (νέες) κυρώσεις, τις οποίες θεωρούμε εχθρική πράξη που συνάδει με την οικονομική τρομοκρατία και τον οικονομικό πόλεμο που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του έθνους μας», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παράνομες» τις εξαγγελθείσες κυρώσεις. «Θεωρούμε παράνομες αυτές τις κυρώσεις. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον ζήτησε τη διεξαγωγή σήμερα κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε το την Τεχεράνη ότι θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις, αν συνεχίσει τις «επιθετικές πολιτικές» του, αλλά είπε πως το Ριάντ θέλει να αποφύγει τον πόλεμο.

«Σήμερα, το Ιράν βρίσκεται υπό σκληρές οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ο Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ στην εφημερίδα Le Monde, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα. «Αν το Ιράν συνεχίσει τις επιθετικές πολιτικές του, θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το Ιράν να προβεί σε παραχωρήσεις πέρα από τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η Ουάσινγκτον πρέπει να προσφέρει κίνητρα που θα υπερβαίνουν επίσης εκείνα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ένας σύμβουλος του προέδρου Χασάν Ροχανί.

Τα σχόλια αυτά είναι μια σπάνια ένδειξη από την Τεχεράνη ότι μπορεί να συζητήσει νέες παραχωρήσεις με την Ουάσινγκτον, αν και ο σύμβουλος, ο Χεσαμεντίν Ασενά, επανέλαβε τη θέση του Ιράν πως οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες έως ότου η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις που επανέφερε μετά την αποχώρησή της από την πυρηνική συμφωνία πέρυσι.

«Η προσφορά των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις χωρίς όρους δεν είναι αποδεκτή όσο συνεχίζονται οι κυρώσεις και οι απειλές. Αν θέλουν κάτι πέρα από την JPOA, πρέπει να προσφέρουν κάτι πέρα από την JPOA – με διεθνείς εγγυήσεις», έγραψε στο Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή