Ανάκαμψη της τουρκικής λίρας

Ανάκαμψη της τουρκικής λίρας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε η αγορά τη νίκη Ιμάμογλου, με την τουρκική λίρα, τα ομόλογα του τουρκικού δημοσίου αλλά και τις μετοχές των τουρκικών εταιρειών να σημειώνουν άνοδο αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία στην οποία βρίσκονταν από τον Μάρτιο. Με τον τερματισμό της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές προσβλέπουν σε αλλαγή στάσης της Αγκυρας στο θέμα της οικονομίας. Οπως ανέφεραν πηγές των τουρκικών τραπεζών μιλώντας στο Reuters, τελειώνει μια περίοδος αβεβαιότητας και η κυβέρνηση μπορεί τώρα να επικεντρωθεί στα προβλήματα της οικονομίας και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Από τον Μάρτιο και την ακύρωση των εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει κατά 8%, ενώ από την αρχή του έτους έχει συνολικά υποτιμηθεί κατά 10% έναντι του δολαρίου. Η αβεβαιότητα επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα, ενώ επικρατούσε ανησυχία γύρω από τις τεταμένες σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον αναφορικά με την αγορά των επίμαχων ρωσικών αμυντικών συστημάτων. Καθώς η τουρκική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να της δώσει τη χαριστική βολή. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πάντως, η τουρκική λίρα ανέκαμψε άμεσα και για το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης το δολάριο αντιστοιχούσε σε 5,72 τουρκικές λίρες. Εν ολίγοις, το νόμισμα της γειτονικής χώρας είχε ανακάμψει σημαντικά σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όταν ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 5,814 τουρκικές λίρες.

Τους τελευταίους μήνες, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του νομίσματος θύμιζε τη νομισματική κρίση που γνώρισε η Τουρκία το καλοκαίρι του περασμένου έτους, όταν μια διπλωματική κρίση με την Ουάσιγκτον συνδυάστηκε με τον αυταρχισμό του Τούρκου προέδρου και εξώθησε τους επενδυτές να εγκαταλείψουν μαζικά τους τουρκικούς τίτλους. Σε μεγάλο βαθμό αιτία των δεινών της τουρκικής οικονομίας ήταν ο αυταρχισμός του Τούρκου προέδρου, που αποθάρρυνε τους επενδυτές. Ιδιαιτέρως, όμως, έχουν υπονομεύσει την τουρκική οικονομία οι παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο έργο της Τράπεζας της Τουρκίας. Την απέτρεπε συστηματικά από μια αύξηση των επιτοκίων, μολονότι ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο επίμονα στο 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή