Μαζική διαδήλωση κατά του Αντρέι Μπάμπις

Μαζική διαδήλωση κατά του Αντρέι Μπάμπις

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Πράγα, για να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, σε μία από τις μαζικότερες ενδείξεις δυσαρέσκειας του πληθυσμού μετά τη «βελούδινη επανάσταση», που ανέτρεψε τον κομμουνισμό το 1989. Η πορεία στο πάρκο Λέτνα ήταν η κορύφωση μιας σειράς διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες κατά του Μπάμπις, ο οποίος αντιμετωπίζει έρευνα για διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων, δύο αιτιάσεις που ο ίδιος απορρίπτει. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι ο κόσμος έφτασε τις 250.000 την Κυριακή, ενώ η εταιρεία τηλεπικοινωνιών T-Mobile που έκανε ανάλυση της χρήσης κινητών τηλεφώνων εκτίμησε τον αριθμό σε 258.000. Η αστυνομία, από την πλευρά της, απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 10,7 εκατομμύρια.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με τα συνθήματα «Παραιτήσου», «Αρκετά» και «Δεν θα παραδώσουμε τη δημοκρατία». Πολλές οικογένειες συμμετείχαν μαζί με τα παιδιά τους στην ειρηνική συγκέντρωση, όπως ειρηνικές ήταν και οι προηγούμενες κινητοποιήσεις κατά του Μπάμπις και του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει ότι σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, αλλά αρνείται να παραιτηθεί. Το κόμμα του ΑΝΟ παραμένει το δημοφιλέστερο στη χώρα, αν και τους δύο τελευταίους μήνες η επιρροή του έχει περιοριστεί στο 27%. Παράλληλα, ο Μπάμπις διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί η πρόταση μομφής εναντίον του, που έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Τον Απρίλιο η αστυνομία είχε προτείνει να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του πρωθυπουργού για παράνομη κοινοτική επιδότηση που είχε λάβει πριν από μια δεκαετία για την κατασκευή ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου έξω από την Πράγα. Ο διορισμός νέου υπουργού Δικαιοσύνης αμέσως μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας δημιούργησε την υποψία ότι ο Μπάμπις προσπαθεί να χειραγωγήσει τη διαδικασία εις βάρος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή