Σοβαρό τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ στην Ολλανδία

Σοβαρό τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ στην Ολλανδία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ.  Μεγάλης κλίμακας τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ έπληξε χθες την Ολλανδία, βγάζοντας εκτός λειτουργίας ακόμη και τους αριθμούς εκτάκτου ανάγκης. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ατυχήματος ή περιστατικού σχετικού με την ασφάλεια οι πολίτες δεν ήταν σε θέση να καλέσουν την Πυροσβεστική, τα ασθενοφόρα ή την Αστυνομία, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές αρχές να στείλουν όλους τους διαθέσιμους αστυνομικούς για περιπολίες στους δρόμους. Η δυσλειτουργία επηρέασε την πρώην κρατική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ΚΡΝ, που λειτουργεί ως κορμός του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και μέσω αυτής επηρεάστηκαν και άλλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Χθες το απόγευμα, στις 17.21 το σύστημα ειδοποίησης της ολλανδικής πολιτικής προστασίας έστειλε το εξής μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα όλης της χώρας «Εκτακτη ανάγκη. Τηλεπικοινωνιακά προβλήματα. Σε περίπτωση ανάγκης πηγαίνετε στον πλησιέστερο πυροσβεστικό σταθμό ή αστυνομικό τμήμα». Το μήνυμα εστάλη περίπου μία ώρα μετά την κατάρρευση του δικτύου, ενώ τέσσερις ώρες αργότερα, η εταιρεία δήλωσε ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε.

Η εκπρόσωπος της Αντιτρομοκρατικής Αννα Πόστουμους δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί αν η χώρα έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, καθώς προτεραιότητα ήταν η αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Μετά την αποκατάσταση της βλάβης, εκπρόσωπος της ΚΡΝ δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι επρόκειτο για επίθεση».

Η διακοπή συνέβη σε μια ημέρα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της χώρας (27 ώς 34 βαθμοί), χωρίς να είναι γνωστό αν η θερμοκρασία επηρέασε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Το περιστατικό έκανε δραματικά σαφή την εξάρτηση των σύγχρονων κοινωνιών από ψηφιοποιημένα συστήματα και την απουσία εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση κατάρρευσής τους. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Οταν έχω περισσότερες πληροφορίες θα σας ενημερώσω», αρκέστηκε να δηλώσει ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Φ. Χράπερχαους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή