Νεκρό γράμμα εκ προοιμίου το σχέδιο Κούσνερ

Νεκρό γράμμα εκ προοιμίου το σχέδιο Κούσνερ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Αφίσες με τη μορφή του προέδρου Τραμπ έκαψαν χθες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, διαμαρτυρόμενοι για το αμερικανικό σχέδιο οικονομικού συνεδρίου για το μέλλον της Παλαιστίνης στο Μπαχρέιν. Πολλές παλαιστινιακές επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν το συνέδριο στις 25-26 Ιουνίου, το οποίο η Ουάσιγκτον εμφανίζει ως «πρώτο σκέλος» του ειρηνευτικού σχεδίου μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, που εκπόνησε ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι διαδηλωτές σε Δυτική Οχθη και Γάζα κατηγορούν την Ουάσιγκτον για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ, απορρίπτοντας την έμφαση που δίνει το συνέδριο σε οικονομικά ζητήματα, αντί του πάγιου αιτήματος των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος. Μιλώντας το Σάββατο, ο Κούσνερ ανέφερε ότι το σχέδιό του θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας, διπλασιάζοντας το ΑΕΠ των παλαιστινιακών εδαφών. Στη Δυτική Οχθη, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν και πορτρέτα του οικοδεσπότη του συνεδρίου, βασιλέα αλ Καλίφα του Μπαχρέιν.

Οι διαδηλώσεις σηματοδότησαν την πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια που η Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και η Χαμάς συμφωνούν και κατεβαίνουν σε κοινές διαμαρτυρίες.

Στο συνέδριο του Μπαχρέιν θα συμμετέχουν τα κράτη του Περσικού κόλπου, καθώς και η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Το Ισραήλ αναμένεται να συμμετέχει με αποστολή επιχειρηματιών, αλλά χωρίς την παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων. Το φιλόδοξο σχέδιο του Κούσνερ, με κόστος 50 δισ. δολαρίων, που παρουσιάστηκε σε κείμενο 40 σελίδων, δεν περιλαμβάνει τους όρους «κατοχή», «ελευθερία», «ισότητα» και «αποκλεισμός», όπως απαιτεί η παλαιστινιακή πλευρά. «Η απουσία των όρων αυτών είναι ενδεικτική για τη στάση της Ουάσιγκτον. Το σχέδιο-ευχολόγιο δεν αφορά τους Παλαιστινίους, καθώς στερείται πολιτικής διάστασης», λέει η αναλυτής Ντιάνα Μπούτου στη Χάιφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή