ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο καύσωνα της δεκαετίας οι Ευρωπαίοι (φωτογραφίες)

Gallia
gallia
heatwave-wea890890

Σε κλοιό καύσωνα – με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και σε χώρες που δεν είναι συνηθισμένες στην μεσογειακή ζέστη – είναι από σήμερα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Το πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης στην Ευρώπη οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες από την Αφρική. Εξαιτίας αυτών, κυρίως η Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένουν Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ επί 3 και πλέον ημέρες.

Στη Γαλλία, τα θερμόμετρα έδειξαν σήμερα 37 βαθμούς στο Καρπεντράς (νότια) και η θερμοκρασία αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω άνοδο έως 40 βαθμούς Κελσίου, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Αύριο Τετάρτη, τοπικά, ο υδράργυρος θα αγγίξει, για παράδειγμα, τους 41-42 βαθμούς Κελσίου στο Κλερμόν Φεράν (κεντρικά), προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας.

antimetopoi-me-ton-megalytero-kaysona-tis-dekaetias-oi-eyropaioi-fotografies0
Στο Τροκαντερό, ντόπιοι και τουρίστες δροσίζονται στα συντριβάνια

Στο Βέλγιο, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για «υψηλές θερμοκρασίες» με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι τα θερμότερα θα δείξουν έως 34-35 βαθμούς Κελσίου από σήμερα, σύμφωνα με το βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

antimetopoi-me-ton-megalytero-kaysona-tis-dekaetias-oi-eyropaioi-fotografies2
Ηλιοθεραπεία στο γρασίδι, στις όχθες του Δούναβη, για τους κατοίκους του Regensburg στη Γερμανία 

Η Γερμανία ενδέχεται να γνωρίσει επίσης, στα μέσα της εβδομάδας, θερμοκρασίες από τις υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια – ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τους 40 βαθμούς ξεπερνώντας  το ρεκόρ του 1947, όταν το θερμόμετρο έδειξε με 38,2 βαθμούς κελσίου στη Φρανκφούρτη.

antimetopoi-me-ton-megalytero-kaysona-tis-dekaetias-oi-eyropaioi-fotografies4
Βουτιές σε πισίνα στο Βαλέ της Ελβετίας

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία κήρυξε συναγερμό για «κύμα ζέστης» από αύριο Τετάρτη, προβλέποντας θερμοκρασίες έως τους 42 βαθμούς Κελσίου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

antimetopoi-me-ton-megalytero-kaysona-tis-dekaetias-oi-eyropaioi-fotografies6
Κάποιοι τυχεροί απολαμβάνουν τις εξωτικές παραλίες στα Κανάρια Νησιά

Συναγερμός για κύμα καύσωνα έχει σημάνει επίσης στην Αυστρία και την Ελβετία, χώρες που παραδοσιακά δεν έχουν ζεστά καλοκαίρια.

antimetopoi-me-ton-megalytero-kaysona-tis-dekaetias-oi-eyropaioi-fotografies8
Ηλιοθεραπεία και βουτιές στη λίμνη της Ζυρίχης