Οργή στο Ιράν για τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον

Οργή στο Ιράν για τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές αντιδράσεις της Τεχεράνης προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Οι ενέργειες του Λευκού Οίκου σημαίνουν ότι είναι πνευματικά καθυστερημένος», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Χαρακτήρισε «ηλίθιες και εξοργιστικές» τις κυρώσεις και «υποκριτικές» τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για διάλογο στο ανώτατο επίπεδο. «Επιβάλλετε κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών και ταυτόχρονα μας καλείτε σε διάλογο; Είναι προφανές ότι ψεύδεσθε», τόνισε ο Ροχανί.

Η ασυνήθιστα καυστική γλώσσα του Ιρανού προέδρου, ενός πολιτικού που χαρακτηρίζεται για το μετριοπαθές ύφος του, εξόργισε τον Αμερικανό ομόλογό του. «Η πολύ προσβλητική και γεμάτη άγνοια δήλωση του Ιράν, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνει μόνο τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter και προσέθεσε: «Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν σε οτιδήποτε αμερικανικό θα απαντηθεί με μεγάλη και συντριπτική δύναμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συντριπτική θα σημαίνει αφανισμό». Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ροχανί, ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε: «Η επιβολή ανώφελων κυρώσεων στον ανώτατο ηγέτη και στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κλείνει οριστικά τον δρόμο της διπλωματίας».

Παρ’ όλα αυτά, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον υποστήριξε ότι η διπλωματική οδός παραμένει μια λύση. «Ο πρόεδρος κρατάει την πόρτα ανοικτή για πραγματικές διαπραγματεύσεις», βεβαίωσε ο Μπόλτον από την Ιερουσαλήμ, για να παραθέσει ευθύς αμέσως σειρά όρων που είναι απίθανο να δεχθεί η ιρανική ηγεσία: «Πλήρη και επιβεβαιώσιμη διακοπή του προγράμματος για πυρηνικά όπλα, των συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων, της υποστήριξης της διεθνούς τρομοκρατίας και άλλων μορφών κακοήθους διεθνούς συμπεριφοράς».

Απάντηση στον Μπόλτον, πάντα από την Ιερουσαλήμ, όπου διεξαγόταν τριμερής συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας – Ισραήλ για το Συριακό, έδωσε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον στιγματισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ και υποστήριξε, επικαλούμενος πληροφορίες του υπουργείου Αμυνας, ότι το μη επανδρωμένο αεροπλάνο των ΗΠΑ, που καταρρίφθηκε από τους Ιρανούς την περασμένη εβδομάδα, πετούσε πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο και όχι πάνω από διεθνή ύδατα, όπως ισχυρίζονταν οι ΗΠΑ.

Αίσθηση προκάλεσε η απόσταση που κράτησε από τις ΗΠΑ η πιο πιστή σύμμαχός της, η Βρετανία. «Δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία εκείνοι ζητούν ή εμείς συμφωνούμε σε οποιεσδήποτε κινήσεις να πάμε σε πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή