«Brexit, ό,τι και να γίνει»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου «ό,τι και να γίνει», υποσχέθηκε χθες ο Μπόρις Τζόνσον. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, φαβορί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στις 24 Ιουλίου, ζήτησε νέα συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε. και καθησύχασε τους Βρετανούς ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, προεξοφλώντας υποχώρηση της Ε.Ε.

Μιλώντας στη Λόρα Κούνσμπεργκ του BBC, ο Τζόνσον έβαλε ξανά στο παιχνίδι όλους τους «μονόκερους» της συζήτησης για το Brexit, και πρώτα από όλα τις υποτιθέμενες τεχνικές λύσεις που θα επέτρεπαν να λυθεί το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. «Υπάρχουν άφθονες τεχνικές λύσεις που μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι στα σύνορα», είπε ο Τζόνσον, ενώ δήλωσε ότι θα ζητήσει νέους όρους από τις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες έχουν κίνητρο να συμφωνήσουν, γιατί θέλουν να τελειώνουν με την υπόθεση Brexit, να πάρουν τα χρήματα που συμφώνησαν από τη Βρετανία και να δουν τους ευρωβουλευτές του κόμματος Brexit να εγκαταλείπουν το Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε. «Μα φυσικά όλοι θέλουν λύση», αντέτεινε η Κούνσμπεργκ, «αλλά αυτό που λέτε είναι ότι ελπίζουμε σε λύση γιατί πιστεύουμε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, άρα μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεν μας λέτε κάτι συγκεκριμένο που να δείχνει ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».

Η Ε.Ε. έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ότι δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας και ότι η Βρετανία θα πρέπει να τη δεχθεί ή να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Στη συνέντευξη στο BBC o Τζόνσον δήλωσε διατεθειμένος να βγάλει τη χώρα του από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ενώ, όταν ρωτήθηκε για τις αρνητικές συνέπειες της άτακτης εξόδου, είπε ότι δεν θα υπάρξουν γιατί τελικά δεν θα υπάρξει άτακτη έξοδος.

Ο αντίπαλός του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι, αν το έργο της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. ανατεθεί στον Τζόνσον, μπορεί να μην υπάρξει ούτε συντηρητική κυβέρνηση ούτε Brexit. «Αν διαλέξουμε κάποιον ο οποίος δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση, δεν θα υπάρξει συμφωνία, πιθανώς θα γίνουν πρόωρες εκλογές, άρα μπορεί να μην υπάρξει καν Brexit», είπε ο Χαντ.

Επιμένει «σκληρά»

Για τον Τζόνσον, ένα σκληρό Brexit αποτελεί όχημα ανέλιξης στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Θεωρητικά, όταν εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, θα μπορούσε ακόμη και να καταθέσει εκ νέου προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή την ίδια συμφωνία αποχώρησης που επιχείρησε να περάσει και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με νέο περιτύλιγμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία προκειμένου να ανατρέψουν τη Μέι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκρισή της από τη Βουλή – άλλά υπάρχει ένα «μικρό» πρόβλημα που λέγεται Κόμμα Brexit. O Τζόνσον έχει αυτοπαγιδευθεί στη ρητορική του σκληρού Brexit και οποιαδήποτε υποχώρηση θα οδηγούσε σε νέα αιμορραγία ψήφων προς το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, που κέρδισε τις ευρωεκλογές. Η συνέντευξη στο BBC δεν έδωσε πολλές ενδείξεις για το πώς σκοπεύει να χειριστεί ο ίδιος τα ζητήματα αυτά – εφόσον φυσικά εκλεγεί, όπως όλα δείχνουν, επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος από την εν εξελίξει ψηφοφορία των μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή