ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: Η αντίδρασή μας θα είναι ισχυρότερη αν επαναλάβουν το λάθος

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: Η αντίδρασή μας θα είναι ισχυρότερη αν επαναλάβουν το λάθος

Το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ κατά οποιασδήποτε παραβίασης των συνόρων του με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί να απειλεί με ισχυρότερη αντίδραση, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim, μία εβδομάδα αφού η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό, τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Η κατάρριψη του drone τους ήταν μια καλή εμπειρία για αυτούς ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετικότητα στα σύνορά μας», σχολίασε ο Λαριτζανί.

«Η αντίδραση του Ιράν θα είναι ισχυρότερη, αν επαναλάβουν το λάθος να παραβιάσουν τα σύνορά μας», τόνισε.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Οι ενέργειες του Λευκού Οίκου σημαίνουν ότι είναι πνευματικά καθυστερημένος», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Χαρακτήρισε «ηλίθιες και εξοργιστικές» τις κυρώσεις και «υποκριτικές» τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για διάλογο στο ανώτατο επίπεδο. «Επιβάλλετε κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών και ταυτόχρονα μας καλείτε σε διάλογο; Είναι προφανές ότι ψεύδεσθε», τόνισε ο Ροχανί.

Η ασυνήθιστα καυστική γλώσσα του Ιρανού προέδρου, ενός πολιτικού που χαρακτηρίζεται για το μετριοπαθές ύφος του, εξόργισε τον Αμερικανό ομόλογό του. «Η πολύ προσβλητική και γεμάτη άγνοια δήλωση του Ιράν, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνει μόνο τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter και προσέθεσε:

«Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν σε οτιδήποτε αμερικανικό θα απαντηθεί με μεγάλη και συντριπτική δύναμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συντριπτική θα σημαίνει αφανισμό». Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ροχανί, ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε: «Η επιβολή ανώφελων κυρώσεων στον ανώτατο ηγέτη και στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κλείνει οριστικά τον δρόμο της διπλωματίας».

Παρ’ όλα αυτά, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον υποστήριξε ότι η διπλωματική οδός παραμένει μια λύση.

«Ο πρόεδρος κρατάει την πόρτα ανοικτή για πραγματικές διαπραγματεύσεις», βεβαίωσε ο Μπόλτον από την Ιερουσαλήμ, για να παραθέσει ευθύς αμέσως σειρά όρων που είναι απίθανο να δεχθεί η ιρανική ηγεσία: «Πλήρη και επιβεβαιώσιμη διακοπή του προγράμματος για πυρηνικά όπλα, των συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων, της υποστήριξης της διεθνούς τρομοκρατίας και άλλων μορφών κακοήθους διεθνούς συμπεριφοράς».