Αν γίνει πόλεμος θα είναι σύντομος, λέει ο Τραμπ

Αν γίνει πόλεμος θα είναι σύντομος, λέει ο Τραμπ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο φραστικός πόλεμος μεταξύ της αμερικανικής και της ιρανικής ηγεσίας, που πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Η πιο μισητή και κακόβουλη κυβέρνηση του κόσμου, που βρίσκεται πίσω από πολέμους, αποσταθεροποιητικές κινήσεις και εκμετάλλευση άλλων χωρών, διατυπώνει κατηγορίες και εκτοξεύει ύβρεις εναντίον του ιρανικού έθνους», δήλωσε ο Χαμενεΐ στη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους της ιρανικής Δικαιοσύνης, στην Τεχεράνη.

Στην ίδια ομιλία, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απέρριψε ως υποκριτικές τις προτάσεις του Λευκού Οίκου για διάλογο με τη χώρα του. «Οι διαπραγματεύσεις είναι απάτη για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Εχουμε ένα όπλο στα χέρια μας και δεν τολμούν να μας πλησιάσουν. Μας λένε, ρίξτε το όπλο σας, έτσι ώστε να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω με εσάς. Ετσι εννοούν τη διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμενεΐ. Μία ημέρα νωρίτερα, ο συνήθως μετριοπαθής Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε χαρακτηρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ «πνευματικά καθυστερημένο», καυτηριάζοντας το γεγονός ότι καλεί το Ιράν σε διάλογο την ίδια στιγμή που επιβάλλει προσβλητικές κυρώσεις στον ανώτατο ηγέτη, όπως και στον υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Χθες, ο Ροχανί επανήλθε στη μετριοπάθεια διαβεβαιώνοντας τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, ούτε με τις ΗΠΑ» και ότι επιθυμεί τη μείωση των εντάσεων. Ωστόσο, στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο Ροχανί εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί, όπως είπε, «καμία από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Ιράν δεν έχει υλοποιηθεί» και προειδοποίησε πως «αν το Ιράν δεν μπορεί να επωφελείται από τη συμφωνία (του 2015, για το πυρηνικό του πρόγραμμα), τότε θα περιορίσει τις δεσμεύσεις του». Η ιρανική κυβέρνηση έχει δώσει στους Ευρωπαίους προθεσμία έως τις 7 Ιουλίου για να βρουν τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Στο σενάριο του πολέμου με το Ιράν επανήλθε χθες ο Τραμπ, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε απειλήσει με «αφανισμό» την Ισλαμική Δημοκρατία. «Ελπίζω ότι δεν θα πάμε (σε πόλεμο), αλλά αν συμβεί κάτι, θα είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου Fox Business Network για το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράν. «Δεν μιλάω για αποστολή στρατιωτών στο έδαφος… λέω μόνο ότι, αν συμβεί κάτι, δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ», προσέθεσε. Με την ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης να παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, η Μόσχα προσφέρθηκε να παίξει ρόλο μεσολαβητή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη ρωσική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του προσπαθεί να πείσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε «πολιτισμένο» διάλογο. «Αυτό προϋποθέτει, φυσικά, να τερματιστεί η πολιτική των τελεσιγράφων, των κυρώσεων και των εκβιασμών», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή