ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ και ο Κιμ έχουν ανταλλάξει 12 επιστολές μέσα σε ενάμιση χρόνο σύμφωνα με τη Σεούλ

Ο Τραμπ και ο Κιμ έχουν ανταλλάξει 12 επιστολές μέσα σε ενάμιση χρόνο σύμφωνα με τη Σεούλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντήλλαξαν συνολικά 12 επιστολές από την αρχή της περασμένης χρονιάς, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης υπουργός που είναι αρμόδιος για τις ενδοκορεατικές υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι με 8 επιστολές ο Βορειοκορεάτης ηγέτης φάνηκε πιο επιμελής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Από το 2018 ο πρόεδρος Κιμ έγραψε 8 επιστολές προς τον πρόεδρο Τραμπ και ο πρόεδρος Τραμπ συνέταξε 4 επιστολές προς τον πρόεδρο Κιμ", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Κιμ Γίον Τσουλ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις ενδοκορεατικές υποθέσεις.

"Σκέφτομαι ότι οι ηγέτες αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει η επανάληψη του διαλόγου γιατί ανταλλάσσουν συνεχώς επιστολές", πρόσθεσε, την ώρα που η Σεούλ προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Τραμπ.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν χθες Τετάρτη, μερικές ώρες έπειτα από δήλωση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν για τη διεξαγωγή "συζητήσεων στα παρασκήνια" ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ για τη διεξαγωγή μιας τρίτης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ.

Την Κυριακή, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ έλαβε μια επιστολή που είχε "εξαιρετικό" περιεχόμενο από τον Τραμπ.

Μερικές μέρες νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι έλαβε μια "υπέροχη" και "πολύ θερμή" επιστολή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε προσθέσει ότι συνεχίζει να εμπιστεύεται τον Βορειοκορεάτη ηγέτη παρά την απουσία απτής προόδου όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση στη χώρα του.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έχει πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για την επανέναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, οι οποίες δείχνουν να έχουν καταλήξει σε τέλμα μετά το φιάσκο, τον Φεβρουάριο στο Ανόι, της δεύτερης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ.

Οι δύο πλευρές δεν είχαν καταλήξει τότε σε συμφωνία για την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα και όσον αφορά τα μέτρα που θα όφειλε να λάβει σε αντάλλαγμα η Πιονγκγιάνγκ.

Έπειτα από χρόνια όξυνσης των εντάσεων λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ και αυτού των βαλλιστικών της πυραύλων, η κορεατική χερσόνησος γνώρισε το 2018 μια αξιοσημείωτη εκτόνωση της κατάστασης, η οποία εκφράστηκε με έναν πολλαπλασιασμό των συνόδων κορυφής με τον Κιμ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)