Ετοιμοι να παραδώσουν τους S-400 οι Ρώσοι

Ετοιμοι να παραδώσουν τους S-400 οι Ρώσοι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συστοιχίες ρωσικών πυραύλων S-400 που προμηθεύθηκε η Τουρκία αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα εντός του προσεχούς μηνός, σύμφωνα με νέες δηλώσεις αξιωματούχων, ενώ οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό της Αγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. «Είμαστε 99% έτοιμοι να παραδώσουμε το πρώτο φορτίο πυραύλων S-400», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εξαγωγικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχέγεφ.

«Ο υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι η Τουρκία δεν θα έχει ταυτόχρονα τους S-400 και τα F-35», δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, περιγράφοντας τις επαφές του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. «Αν δεχθούν τους S-400, θα πρέπει να αποδεχθούν τις επιπτώσεις τόσο για το πρόγραμμα των F-35 όσο και για την οικονομία τους».

Αξιωματούχοι δεν περιμένουν κάποια πρόοδο στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου του G8. Χθες, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η προμήθεια των S-400 «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρατική υπόσταση της Τουρκίας». Το σύστημα S-400 Triumf, που αναπτύχθηκε στη Ρωσία για πρώτη φορά το 2007, καταρρίπτει αεροσκάφη, καταστρέφει πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων πυραύλων μέσου βεληνεκούς, σε ύψος έως 30 χλμ., ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εναντίον εγκαταστάσεων εδάφους, σε ακτίνα έως 400 χλμ. Η Ινδία σκοπεύει επίσης να προμηθευθεί το σύστημα αυτό, παρά τις διαφωνίες που εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Νέο Δελχί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή