Ντιμπέιτ Δημοκρατικών: Επικράτηση Γουόρεν και Κάστρο

Ντιμπέιτ Δημοκρατικών: Επικράτηση Γουόρεν και Κάστρο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση της ως μία εκ των επικρατέστερων για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενίσχυσε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν στο πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των πρώτων δέκα υποψηφίων. Η τηλεμαχία της Τετάρτης –και αυτή που επρόκειτο να διεξαχθεί χθες μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων– έδωσε την ευκαιρία στους αντιπάλους να εκθέσουν τις απόψεις τους για τα κρίσιμα ζητήματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής χάρη στις ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι συντονιστές. Θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η οπλοκατοχή, η κλιματική αλλαγή και ο 18χρονος πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν απασχόλησαν τους Δημοκρατικούς διεκδικητές.

Σε μονολεκτικό μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανία που του προκάλεσε το θέαμα των Δημοκρατικών αντιπάλων, γράφοντας: «Βαρετό!» Κοινή στάση τήρησαν και οι δέκα διεκδικητές του χρίσματος, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Τραμπ επικίνδυνο για τη χώρα και τον κόσμο. Απογοητευτική βραδιά είχε ο πρώην βουλευτής Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο οποίος αρκέστηκε να επαναλάβει τετριμμένα συνθήματά του για την υγειονομική περίθαλψη και το μεταναστευτικό. Αντιθέτως, το ντιμπέιτ εκμεταλλεύθηκε αριστοτεχνικά ο πρώην υπουργός Οικισμού του Ομπάμα και πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, Χουλιάν Κάστρο, που ξεδίπλωσε τις γλωσσικές ικανότητές του μιλώντας ισπανικά κατά τη διάρκεια παρέμβασής του. Τις περγαμηνές της ως έμπειρη και αξιόπιστη πολιτικός εξέθεσε η γερουσιαστής της Μινεσότα, Εϊμι Κλόουμπουσαρ, που εισέπραξε θερμό χειροκρότημα όταν υπενθύμισε στον αντίπαλό της, κυβερνήτη της Ουάσιγκτον, Τζέι Ινσλι, τους αγώνες της –και αυτούς των άλλων δύο γυναικών στο ντιμπέιτ– για την ισότητα των φύλων.

Παρότι οι αντίπαλοι απέφυγαν να αναφερθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στον επικρατέστερο για το χρίσμα, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της τηλεμαχίας η βουλευτής Τάλσι Γκαμπάρ επέκρινε με σφοδρότητα τον Μπάιντεν για την ψήφο του υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Την ενόχλησή του εξέφρασε και ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Κόρι Μπούκερ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους μετά το ντιμπέιτ εάν απέφυγε να καταφερθεί κατά του Μπάιντεν ελπίζοντας ότι θα επιλεγεί ως υποψήφιος αντιπρόεδρός του. «Ο Μπάιντεν πρέπει να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος και υποψήφια πρόεδρος γυναίκα», είπε ο Μπούκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή