Καταγγελία για απόπειρα πραξικοπήματος

Καταγγελία για απόπειρα πραξικοπήματος

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόπειρα πραξικοπήματος που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ, την Κολομβία και τη Χιλή ισχυρίζεται ότι απέκρουσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε από εθνικό δίκτυο, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προειδοποίησε ότι θα είναι αδυσώπητος «στην επαναστατική αντεπίθεση κατά της φασιστικής απόπειρας πραξικοπήματος, στην οποία προφανής είναι η εμπλοκή του Κολομβιανού προέδρου Ιβάν Ντούκε», για να προσθέσει ότι οι συνωμότες σχεδίαζαν τη δολοφονία του.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Επικοινωνιών Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε ότι στην απόπειρα πραξικοπήματος, που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, εμπλέκονταν εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού, κατηγορώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι «σχεδίαζε λουτρό αίματος». Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε την απόπειρα πραξικοπήματος «μυθοπλασία», λέγοντας ότι δεν θυμάται πόσες φορές το καθεστώς έχει επαναλάβει τέτοιες κατηγορίες. Δήλωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει να καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον Μαδούρο.

Οι συνωμότες ήλπιζαν να απελευθερώσουν από τις φυλακές τον πρώην υπουργό Αμυνας του Τσάβες, Ραούλ Μπαδουέλ, για να του προσφέρουν την προεδρία. Ο Μαδούρο υποχρέωσε πέρυσι τον Μπαδουέλ σε παραίτηση, στο πλαίσιο εκκαθάρισης ανώτατων αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων. Ο υπουργός Επικοινωνιών κατηγόρησε επίσης τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μαδούρο, Κρίστοφερ Φιγκουέρα, που έχει καταφύγει στις ΗΠΑ, για χρηματισμό με «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» προκειμένου να στηρίξει την απόπειρα πραξικοπήματος. Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Φιγκουέρα υποστήριξε ότι μέλη της οικογένειας του προέδρου Μαδούρο και της κυβέρνησής του εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σε διαφθορά, αποκαλύπτοντας ότι πυρήνες της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ δραστηριοποιούνται ελεύθερα και συγκεντρώνουν κεφάλαια στη Βενεζουέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή