ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Η φετινή χρονιά από τις πιο ζεστές στην ιστορία

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Η φετινή χρονιά από τις πιο ζεστές στην ιστορία

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα – με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών – είναι λογικό επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής και θα ακολουθήσουν κι άλλα, σύμφωνα με την δυσοίωνη πρόβλεψη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. 

Μάλιστα, η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο WMΟ.

Είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, όμως ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις.

Ενδεικτικά, η Météo France προβλέπει ότι στην νότια Γαλλία οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 45°C, τιμές που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στην γαλλική επικράτεια. 

Εξι άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στην Γαλλία και τη Γερμανία, ένας στην Ιταλία και ένα 17χρονο αγόρι πέθανε από θερμοπληξία σήμερα στην Ισπανία. Στη Λευκορωσία και τη Λιθουανία, δεκάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί σε λίμνες, ποτάμια και παραλίες από τις αρχές Ιουνίου.