Θερμό τετ α τετ Τραμπ – Πούτιν στην Οσάκα

Θερμό τετ α τετ Τραμπ – Πούτιν στην Οσάκα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας ρίχνει τη σκιά του στη σύνοδο κορυφής των χωρών που αντιπροσωπεύουν τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20), στην Οσάκα της Ιαπωνίας, εκτοπίζοντας σε δεύτερο πλάνο την κλιματική αλλαγή και τα άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεύμα εργασίας που αναμένεται να έχουν σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, στη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου. Αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Aγκυρα, ένα θέμα που απειλεί να εκτροχιάσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στην Οσάκα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους να βρεθεί η Ευρώπη, και ιδίως οι κατεξοχήν εξαγωγικές χώρες της, όπως η Γερμανία, στις συμπληγάδες του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. «Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι δύσκολες και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ελπίδα της να υπάρξει πρόοδος κατά τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Σι εξέφρασε η Aγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος ταξίδεψε μέχρι την Οσάκα, παρά το γεγονός ότι, λίγο προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο, είχε θεαθεί να τρέμει σε δημόσια εμφάνισή της, για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της.

Θερμά λόγια

Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της συνόδου, την παράσταση έκλεψε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο των εργασιών. Οι δύο ηγέτες είχαν θερμά λόγια ο ένας για τον άλλον στις προκαταρκτικές δηλώσεις τους, προτού αρχίσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να υποβαθμίζει με αστεϊσμούς τις καταγγελίες για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, που προκάλεσαν την πολύκροτη, δίχρονη έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν επρόκειτο να θέσει το θέμα αυτό στον Ρώσο ομόλογό του, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε σαρκαστικά: «Ναι, φυσικά θα το κάνω». Στη συνέχεια στράφηκε προς τον Πούτιν και του είπε, κουνώντας του το δάχτυλο: «Μην ανακατευτείς στις εκλογές μας, σε παρακαλώ». Ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχθηκε με χαμόγελο κατανόησης τη δήλωση. Μετά το τέλος των συνομιλιών μεταξύ των δύο ανδρών, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα για τον επίσημο εορτασμό της ημέρας της αντιφασιστικής νίκης, τον Μάιο του 2020. Τον δρόμο για τη χθεσινή αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής είχε προλειάνει ο Ρώσος πρόεδρος με συνέντευξή του στους Financial Times, όπου έπλεξε το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του στο θέμα της μετανάστευσης, διακηρύσσοντας ότι ο φιλελευθερισμός, που κυριαρχούσε μέχρι χθες στη Δύση, είναι «παρωχημένος». Απαντώντας από την Οσάκα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «εκείνα που βρίσκω πραγματικά παρωχημένα είναι ο αυταρχισμός, η προσωπολατρία και η εξουσία των ολιγαρχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή