Αποφυλακίστηκε ο «Ελεύθερος ωραρίου» ψευδοϊατρός δολοφόνος

Αποφυλακίστηκε ο «Ελεύθερος ωραρίου» ψευδοϊατρός δολοφόνος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυλακίσθηκε χθες με περιοριστικούς όρους ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη Ζαν-Κλοντ Ρομάν, ο οποίος το 1993 είχε σκοτώσει πέντε μέλη της οικογένειάς του, καθώς αποκαλύφθηκε ότι παρίστανε τον ιατρό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί 15 χρόνια.

Ο Ρομάν σκότωσε τη σύζυγο, τα δύο παιδιά και τους γονείς του, από τους οποίους ζητούσε συστηματικά κεφάλαια, λέγοντας ότι θα τα επένδυε για λογαριασμό τους στην Ελβετία. Ο ψευδοϊατρός, ηλικίας 65 ετών σήμερα, θα εγκατασταθεί στο αββαείο του Φονγκομπό, μεταξύ Πουατιέ και Σατορού. Το οχυρό-μοναστήρι, που κατασκευάσθηκε στα τέλη 11ου αιώνα, στεγάζει 60 μοναχούς του Τάγματος των Βενεδικτίνων. Η Θεία Λειτουργία στη συντηρητική Ρωμαιοκαθολική μονή γίνεται στα λατινικά, ενώ σε αυτή φιλοξενούνται και λαϊκοί, οι οποίοι αναζητούν πνευματικό καταφύγιο. Ο Ρομάν θα είναι υποχρεωμένος να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης για διάστημα δύο ετών, ενώ θα βρίσκεται υπό εισαγγελική επιτήρηση για επιπλέον δέκα χρόνια. Ο Ζαν-Κλοντ Ρομάν απέτυχε να γίνει γιατρός, αλλά το έκρυψε από τον περίγυρό του.

Αντιθέτως, έλεγε πως είχε προσληφθεί ως ερευνητής ιατρός στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη. Αναλυτικότερα, ο Ρομάν απέτυχε στις εξετάσεις για το δεύτερο (κατατακτήριο) έτος στην Ιατρική Σχολή της Λυών το 1974, παρότι ήταν άριστος μαθητής λυκείου. Επέλεξε λοιπόν να διηγείται ότι πραγματοποιούσε κανονικά τις ιατρικές του σπουδές, αν και είχε πάψει να παρακολουθεί μαθήματα και να δίνει εξετάσεις. Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Ρομάν προσποιείτο ότι ταξίδευε καθημερινά από την κατοικία του στην Ωβέρνη, στη Γενεύη. Στην πραγματικότητα εξασφάλιζε τα προς τη ζην εξαπατώντας τους γονείς και τον κοινωνικό του περίγυρο, από τους οποίους αντλούσε χρηματικά ποσά για να τα «επενδύσει» στην Ελβετία, αφού σπατάλησε τα χρήματα από την πώληση του μικρού διαμερίσματος που οι γονείς του είχαν αγοράσει στη Λυών για τις σπουδές του.

Οταν βρέθηκε αντιμέτωπος με εξοργισμένους συγγενείς και φίλους του, που απαιτούσαν να εισπράξουν μερίσματα από τις επενδύσεις τους, ο ψευδο-ιατρός, ηλικίας τότε 38 ετών, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 1993 εισβάλλει στο συζυγικό υπνοδωμάτιο στην κωμόπολη Πρεβεσέν-Μοένς και σκοτώνει τη σύζυγό του με πλάστη ζαχαροπλαστικής. Αμέσως μετά, δολοφονεί τα δύο παιδιά του, ηλικίας επτά και πέντε ετών, πυροβολώντας τα με κυνηγετική καραμπίνα, προτού κατευθυνθεί στο σπίτι των γονέων του σε γειτονική κοινότητα και τους δολοφονήσει με καταιγισμό σφαιρών. Το επόμενο πρωί επιστρέφει στο σπίτι του, όπου καταναλώνει μεγάλη ποσότητα βαρβιτουρικών και προσπαθεί να βάλει φωτιά. Η πυροσβεστική τον εντοπίζει αναίσθητο αλλά ζωντανό, λίγη ώρα αργότερα. Το δικαστήριο τον καταδικάζει σε ισόβια δεσμά το 1996. Την Τετάρτη, ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών της Μπουρζ ανακοίνωσε τους όρους της αποφυλάκισής του. Ο Ρομάν δεν έχει δικαίωμα να έρθει σε επαφή με συγγενείς των θυμάτων του, ενώ δεν θα μπορεί να επισκέπτεται την περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς, που περιλαμβάνει το Παρίσι και τα περίχωρά του, τη Βουργουνδία, τη Φρανς Κοντέ, την Ωβέρνη και την περιοχή του Ροδανού-Αλπεων. Ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με μέσα ενημέρωσης για θέματα που άπτονται των εγκλημάτων του, ενώ θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικές ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις.

Η υπόθεση του δρος Ρομάν έγινε αντικείμενο κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο «Ελεύθερος ωραρίου» και με πρωταγωνιστή τον Ντανιέλ Οτέιγ στον ρόλο του ψευδο-ιατρού δολοφόνου, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το βιβλίο του συγγραφέα Εμανουέλ Καρέρ «Ο αντίπαλος», που έγινε μπεστ σέλερ στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή