Eιρηνοποιός Κούσνερ με 50 δισ. δολάρια και τηλεπικοινωνίες 5G

Eιρηνοποιός Κούσνερ με 50 δισ. δολάρια και τηλεπικοινωνίες 5G

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως νεκρό γράμμα αντιμετωπίζεται το φιλόδοξο σχέδιο «ειρήνευσης μέσω της οικονομικής ανάπτυξης» για την Παλαιστίνη, που παρουσίασε σε διήμερη σύνοδο στο Μπαχρέιν ο γαμπρός και σύμβουλος του πρόεδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Στις 135 σελίδες του σχεδίου δεν αναφερόταν ούτε μία φορά η λέξη «κατοχή», κάνοντας την εφημερίδα Le Monde να το χαρακτηρίσει «χιμαιρική διπλωματική άσκηση αποφυγής και εθελοτυφλίας», επικρίνοντας την άρνηση του δημιουργού του να του προσδώσει πολιτική διάσταση.

Το σχέδιο Κούσνερ προέβλεπε επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων από ιδιωτικές επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς, με στόχο τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Το κείμενο περιορίζεται, όμως, σε κοινοτοπίες και ευχολόγια προσφιλή στους νεοφιλελεύθερους κύκλους, όπως «απελευθέρωση των οικονομικών δυνατοτήτων» και «βελτίωση της διακυβέρνησης», εντελώς ακατάλληλα για ένα έθνος υπό κατοχή όπως είναι η Παλαιστίνη. Ο Κούσνερ καλεί στη δημιουργία εμπορικού κόμβου στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, παρότι γνωρίζει ότι οι δύο περιοχές δεν ελέγχουν τα σύνορά τους και δεν διαθέτουν λιμάνι ή αεροδρόμιο. Υπόσχεται ακόμη τηλεπικοινωνίες 5G στους Παλαιστινίους, ενώ τα Κατεχόμενα μόλις απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυα 3G ύστερα από δώδεκα χρόνια διαπραγματεύσεων με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος διαθέτει το μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Οι καταπατητές

Οι εκκλήσεις του σχεδίου για προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας αποσιωπούν ότι οι μεγαλύτεροι καταπατητές γης στη Δυτική Οχθη είναι οι Εβραίοι έποικοι.

Το συνονθύλευμα του Κούσνερ, στερούμενο ιστορικής προοπτικής και αποκομμένο από την πραγματικότητα, είναι εμπνευσμένο από τη ρητορική της ισραηλινής Δεξιάς, η οποία αρνείται την αρχή των δύο κρατών. Την ίδια ώρα, το έντυπο που μοίρασε ο Κούσνερ στους συνέδρους εικονογραφείται από φωτογραφίες σχολείων της UNRWA και της USAID στα Κατεχόμενα, παρότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει διακόψει τη χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών στην Παλαιστίνη. Η Ουάσιγκτον από τη μεριά της δεν παρέλειψε να εκδηλώσει έμπρακτα τη στήριξή της στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στους ακροδεξιούς εταίρους της, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες και μεταφέροντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Κούσνερ, η οικογενειακή περιουσία του οποίου προέρχεται από μεσιτείες γης, απαντά στους επικριτές του λέγοντας ότι φέρνει ένα νέο βλέμμα σε μια παλαιά διένεξη. Το σχέδιό του, όμως, αντί να είναι καινοτόμο, αποτελεί πρόχειρο αναμάσημα παλαιών προτάσεων, που σκόνταψαν πάνω στην πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής. Αυτό που καθιστά το σχέδιο Κούσνερ ξεχωριστό είναι η περιφρόνηση του 30άρη Νεοϋορκέζου γαμπρού του Τραμπ για την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων. Ο «πρώτος» γαμπρός ελπίζει ότι οι κάτοικοι των Κατεχόμενων και της Γάζας θα αποδεχθούν να ανταλλάξουν την ειρήνη και την κρατική ανεξαρτησία για την οικονομική ευμάρεια. Την αποτυχία του επιπόλαιου σχεδίου Κούσνερ επισημαίνουν σε άρθρο τους στους Times της Νέας Υόρκης ο πρώην επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας του Ισραήλ, Αμί Αγιαλόν, ο πρώην επικεφαλής των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους Γκιλάντ Σερ και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Ορνι Πετρούσκα, υπογραμμίζοντας ότι μόνον η λήξη της κατοχής και η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους θα εγγυηθεί την ειρήνη στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή