ISIS: Πέντε χρόνια από την ανακήρυξη του χαλιφάτου

ISIS: Πέντε χρόνια από την ανακήρυξη του χαλιφάτου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο του 2014 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλλαν στη Μοσούλη, τη δεύτερη σε πληθυσμό ιρακινή πόλη. Λίγο αργότερα ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης ανακήρυττε τη δημιουργία ενός χαλιφάτου, το οποίο εκτείνονταν από το Συρία μέχρι το Ιράκ.

Oι ΗΠΑ με τη βοήθεια της διεθνούς συμμαχίας, καταπολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος κυρίως από αέρος, ενώ ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον των ισλαμιστών από εδάφους. Μόλις όμως πριν δύο χρόνια η ιρακινή ηγεσία ανακοίνωνε την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους σε πολλά μέτωπα, όπως το Ιράκ και τη Συρία, ο Αχμέντ Καμέλ Ελ Μπεχαϊρίς από το αποκαλούμενο «Κέντρο Πολιτικών Σπουδών Αχράμ» με έδρα το Κάιρο θεωρεί ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί οριστικά. «Το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμα σήμερα το ισχυρότερο και πιο δικτυωμένο τρομοκρατικό δίκτυο στην περιοχή, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμα και τώρα μετά τη διάλυση του Χαλιφάτου! Σε σύγκριση με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος είναι σαφώς καλύτερα οργανωμένο», αναφέρει.

Ο ISIS απειλεί ακόμα την Ευρώπη

Παρά την στρατιωτική ήττα τού Ισλαμικού Κράτους πολλοί μαχητές του διασκορπίστηκαν σε διάφορες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ο αριθμός τους είναι άγνωστος, κάποτε γίνεται λόγος για χιλιάδες, ενώ πέρυσι ο ΟΗΕ υπολόγιζε τους μαχητές σε 18.000 στη Συρία και το Ιράκ.

«Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ισχυρούς πυρήνες στην δυτική, κεντρική και ανατολική Αφρική, στην Αίγυπτο, την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο ακόμα και στην Ινδία. Από το δίκτυο εξακολουθεί να απορρέει κίνδυνος, τόσο στην Εγγύς Ανατολή όσο και στην Ευρώπη από τους λεγόμενους "μοναχικούς λύκους". Ας μην ξεχνάμε ότι οι ηγέτες της οργάνωσης καλούν συνεχώς σε νέες τρομοκρατικές ενέργειες», σημειώνει ο Καμέλ Ελ Μπεχαϊρις.

με πληροφορίες από Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή