Αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.

Αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ, σκοπεύουν να δώσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες – μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαφωνούν όχι μόνο για τα πρόσωπα αλλά και για τους κανόνες της διαδικασίας, η προθεσμία που έχει οριστεί για την Τρίτη για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταστήσει επείγουσα, διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διαρκέσει επί μήνες, υποστηρίζουν διπλωμάτες.

Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη διάρκεια δείπνου που θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδoς αλλά έχουν προγραμματίσει και πρόγευμα αύριο λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τρίτη στο Στρασβούργο και χρειάζεται πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα αναλάμβανε την προεδρία της Κομισιόν καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όμως, απέρριψε το σύστημα των «Spitzenkandidat» που υποστήριξε ένθερμα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Απο τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε μια πολιτική αλλαγή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία συνήθως αναλαμβάνει κάποιος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Τομπάιας Τέσερ, γερμανό σύμβουλο του Ευρωκοινοβουλίου που ήταν παρών στις σημερινές συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, πρότεινε να δοθούν οι θέσεις του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου και του επικεφαλής του οργάνου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στην κεντροδεξιά.

Ο Τουσκ, ο οποίος είχε συναντήσεις σήμερα με όλους τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, πρότεινε επίσης η κεντρώα συμμαχία στην Ευρωβουλή, η οποία περιλαμβάνει και το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κεντροαριστερό πολιτικό μπλοκ την προεδρία της Κομισιόν.

Πολλές κυβερνήσεις επιθυμούν την ύπαρξη ισορροπίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, ενώ αρκετά κράτη-μέλη θα προτιμούσαν να μην καταλάβουν αυτές τις χώρες υποψήφιοι από τις να υπάρχουν ισάριθμες γυναίκες με άνδρες στα αξιώματα και να οι θέσεις αυτές να πάνε όλες σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες μέλη.

Ένας συμβιβασμός που φαίνεται να κερδίζει έδαφος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ολλανδός Σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς – τον οποίον στηρίζουν Γαλλία και Ισπανία- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τίμερμανς, όμως, ο οποίος είναι Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες του μπλοκ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων.

Για τους επενδυτές και τις αγορές η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην Ευρωζώνη. Την θέση μπορεί να λάβει η Γαλλία και συγκεκριμένα ο διοικητής της Banque de France Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι θεωρείται, βέβαια και ο Ερκι Λιικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι.

Γυναίκες υποψήφιες για τα μεγάλα πόστα των Βρυξελλών είναι η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Βουλγάρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζαςε Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή