Αμεση ανάλυση – Αλβανικές εκλογές: Ο Ράμα χτυπά πέναλτι σε… άδεια εστία

Αμεση ανάλυση – Αλβανικές εκλογές: Ο Ράμα χτυπά πέναλτι σε… άδεια εστία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εποχή του Ενβερ Χότζα στην Αλβανία οι εκλογές ήταν για τους πολίτες μια διαδικασία «χαράς». Υποχρεωτικής, φυσικά.

Εξω από τα εκλογικά τμήματα, όσο διαρκούσε η ψηφοφορία, οργανώνονταν άνωθεν, εκδηλώσεις, με λαϊκούς οργανοπαίχτες, χορούς και τσιμπούσια σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να περιβάλει την κάλπη με πανηγυρικό χαρακτήρα.

Κανείς δεν διανοείτο, βεβαίως, να μην γλεντήσει και να χορέψει, ούτε φυσικά τολμούσε να ρίξει στο κουτί κάτι διαφορετικό από την κομματική πρόταση. Αλλωστε, δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Αλλά και να υπήρχε, το δόγμα Στάλιν, σύμφωνα με το οποίο σημασία δεν έχει τι πέφτει στην κάλπη αλλά ποιος μετράει, έλυνε το «πρόβλημα» και στη συνέχεια αναλάμβανε η διαβόητη Σιγκουρίμι να ανακαλύψει τους «εχθρούς του λαού».

Τώρα ο Χοτζα δεν υπάρχει, η Αλβανία απολαμβάνει την φιλελεύθερη αστική δημοκρατία, στην αλβανική εκδοχή, αλλά από το πρωί σήμερα, που ξεκίνησε η διαδικασία των αμφιλεγόμενων δημοτικών εκλογών, σε κάποια εκλογικά κέντρα της χώρας «λαλούν νταούλια και βιολιά», σε μερικά πέφτει ξύλο και στα περισσότερα η προσέλευση των εκλογέων καταγράφεται χαμηλά.

Το έναυσμα στους ψηφοφόρους να το γλεντήσουν στα εκλογικά κέντρα έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλιρ Μέτα, δημοσιοποιώντας ο ίδιος ένα βίντεο με πανηγυρισμούς και γλέντια από την εποχή του Χότζα (1982), με σκοπό να απαξιώσει, παρομοιάζοντας την με εκείνη της εποχή του Χοτζα, την σημερινή εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετέχει μόνο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, με τους μικρούς και αδύναμους δορυφόρους του, και ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει παράνομη και αντισυνταγματική.

Με διάταγμά του, μάλιστα, ο Μέτα έχει ορίσει ως νέα ημερομηνία διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών την 13η Οκτωβρίου, πλην όμως ο πρωθυπουργός Ραμα αποφάσισε να προχωρήσει στην προγραμματισμένη από την κυβέρνησή του για σήμερα ψηφοφορία ανάδειξης δημοτικών αρχών, μολονότι η αντιπολίτευση απέχει και δήλωνε ότι θα εμποδίσει πρακτικά την διαδικασία.

Εως το μεσημέρι δεν είχαν σημειωθεί, ευτυχώς, σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια, πλην κάποιων βίαιων  περιστατικών στο Βεράτι, το Ελβασάν και το Δυρράχιο και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φαίνεται ότι οι αφόρητες πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικάνων προς την αντιπολίτευση να αποφύγει την πρόκληση εκτρόπων,  έπιασαν τόπο, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το θα γίνει έως το βράδυ όταν οι κάλπες κλείσουν και κυρίως,  όταν ανακοινωθεί  το αποτέλεσμα. 

Ενας ευρωπαίος διπλωμάτης στα Τίρανα που ρωτήθηκε από την «Κ» για την εικόνα που εμφανίζει η εκλογική διαδικασία από το πρωί την παρομοίασε  με την διαδικασία των πέναλτι σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

«Ο Ραμα σουτάρει σε εστία χωρίς τερματοφύλακα και εκτός απροόπτου θα βάλει εξήντα ένα γκολ», είπε, εννοώντας ότι θα κερδίσει και τους εξήντα έναν δήμους της χώρας, δεδομένου ότι σε κανέναν δεν υπάρχει άλλο υποψήφιος, πλην του δικού του.

Πολιτικά, αν όλα εξελιχθούν ομαλά έως τη νύχτα και δεν διακοπεί η ψηφοφορία από ενδεχόμενα βίαια ξεσπάσματα των οπαδών της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Ράμα, κερδίζοντας το σύνολο των δήμων, θα μπορεί να πανηγυρίζει .

Η Αλβανία όμως θα έχει βγει μέσα (και) από αυτή τη διαδικασία διχασμένη, το πολιτικό σύστημα τραυματισμένο, «πληγωμένη» η δημοκρατία, και η διεθνής εικόνα της χώρας, σε μια περίοδο αναμονής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε,. ακόμα πιο θολή.

Ας κλείσουν, όμως, με το καλό πρώτα οι κάλπες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή