S-200 συνετρίβη στην Κύπρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πύραυλος εδάφους-αέρος S-200, που εκτόξευσε η συριακή αεράμυνα τα ξημερώματα της Δευτέρας εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού της πόλη Χομς στη Συρία, εξετράπη της πορείας του, ταξίδεψε πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και συνετρίβη στις παρυφές του όρους Πενταδάκτυλος της κατεχόμενης Κύπρου, 20 χλμ. βόρεια της Λευκωσίας.

Ο πύραυλος, το ουραίο τμήμα του οποίου περισυνέλεξαν Τούρκοι στρατιώτες, συνετρίβη στην περιοχή Βουνό, προκαλώντας πυρκαγιά, αλλά όχι τραυματισμούς στην αραιοκατοικημένη ορεινή περιοχή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα Cyprus Mail. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο Unficyp ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις Αρχές των Κατεχόμενων. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά εγκαινίασε έρευνα για το περιστατικό και οφείλουμε να περιμένουμε το πόρισμά της», είπε ο εκπρόσωπος της Unficyp Αλίμ Σιντίκ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι τα κομμάτια του πυραύλου φέρουν κυριλλικά γράμματα, όπως και ο πύραυλος S-200 που συνετρίβη τον Ιούλιο του 2018 στο τουρκικό Γκαζίαντεπ. «Το ότι τα συντρίμμια του πυραύλου βρέθηκαν διάσπαρτα σε τρία σημεία, στα χωριά Βουνό, Δίκομο και Κορνόκηπος, δείχνει ότι ο πύραυλος εξερράγη στον αέρα», έγραψε ο Οζερσάι.

Το περιστατικό συνέδεσε με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνοντας ωστόσο ότι μόνο το πόρισμα των πυροτεχνουργών του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα μπορεί να ρίψει φως στην υπόθεση. «Είναι σαφές ότι ο πύραυλος δεν προήλθε από το έδαφός μας. Αυτή είναι μία από τις δυσάρεστες συνέπειες ενός πολέμου στην περιοχή μας», είπε ο Ακιντζί.

Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον συριακών στόχων στην πόλη Χομς και τα προάστια της Δαμασκού, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 21. Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα ηλεκτρονικά αντίμετρα των ισραηλινών αεροσκαφών ενδέχεται να παρενεβλήθησαν στο σύστημα πλοήγησης των συριακών αντιαεροπορικών πυραύλων S-200, εκτρέποντας έναν από αυτούς από την πορεία του και οδηγώντας τον στην Κύπρο, σε απόσταση 160 ναυτικών μιλίων.

«Για την ώρα, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, αλλά από τις εικόνες και τα γράμματα στην ουρά του πυραύλου μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι πρόκειται για ρωσικής κατασκευής S-200. Οι πύραυλοι αυτοί είναι σχεδιασμένοι να εκρήγνυνται στον αέρα αν δεν πλήξουν τον στόχο τους, που είναι το εχθρικό αεροσκάφος», είπε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο αναλυτής Ζήνων Τζιάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή