Βερολίνο: Απελευθερώστε τη Ρακέτε

Βερολίνο: Απελευθερώστε τη Ρακέτε

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε χθες την απελευθέρωση της πλοιάρχου του «Sea Watch 3», Καρόλα Ρακέτε, σημειώνοντας ότι η διάσωση στη θάλασσα δεν πρέπει να ποινικοποιείται. Η 31χρονη Ρακέτε εμφανίστηκε χθες ενώπιον του ανακριτή στον Ακράγαντα της Σικελίας, την ώρα που η εκστρατεία υποστήριξής της είχε συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

«Η διάσωση στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα, είναι ανθρωπιστική πράξη και ως εκ τούτου οτιδήποτε δεν οδηγήσει στην απελευθέρωση της Ρακέτε θα προξενήσει έντονη ενόχληση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Το Σάββατο, μετά 17 ημέρες στη θάλασσα και καθώς οι ιταλικές αρχές δεν της επέτρεπαν να αποβιβάσει τους 40 διασωθέντες στη Λαμπεντούζα, η Ρακέτε αποφάσισε να αψηφήσει την απαγόρευση και να δέσει στο λιμάνι.

Σκάφος της Guardia di Finanza (ιταλική οικονομική αστυνομία) επιχείρησε να της φράξει τον δρόμο, αλλά η Ρακέτε συνέχισε, υποχρεώνοντας το σκάφος να αποσυρθεί την τελευταία στιγμή, ώστε να μην εμβολιστεί. «Θέλω να ελπίζω ότι θα βρεθεί ένας δικαστής που θα απονείμει δικαιοσύνη για τους τέσσερις ναύτες και για έναν λαό 60 εκατομμυρίων που δεν θέλει να είναι η αποθήκη της Ευρώπης. Αρα, ότι θα διαταχθεί η σύλληψη αυτής της εγκληματία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η Ρακέτε κατηγορείται ότι δεν υπάκουσε σε εντολές του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, ότι άσκησε βία εναντίον σκάφους του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και ότι έπλευσε σε απαγορευμένη ζώνη. Σύμφωνα με ιταλικές δικαστικές πηγές, επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερη το αργότερο απόψε. «Χρειάζεται να πέσουν συνολικά οι τόνοι, ώστε να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ηρεμία το ζήτημα των μεταναστών», είπε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε ανέφερε ότι ερωτήθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο για το θέμα και ότι αυτό βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή