Εισβολή διαδηλωτών στη Βουλή του Χονγκ Κονγκ

Εισβολή διαδηλωτών στη Βουλή του Χονγκ Κονγκ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Διαδηλωτές εισέβαλαν χθες στη Βουλή του Χονγκ Κονγκ γράφοντας συνθήματα στους τοίχους και καταστρέφοντας το εθνόσημο της πόλης, στην 22η επέτειο από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα. Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει πλήρως τον έλεγχό της στην πόλη, καταστρατηγώντας τον διακανονισμό «μία χώρα, δύο συστήματα», ο οποίος επιτρέπει στο Χονγκ Κονγκ ελευθερία έκφρασης και δικό του δικαστικό σύστημα.

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, οπλισμένοι με μεταλλικά αντικείμενα, έσπασαν τις γυάλινες πόρτες της Βουλής και εισέβαλαν στο κτίριο, χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αστυνομική αντίσταση. Μέσα στην αίθουσα της Βουλής κάποιοι προχώρησαν σε βανδαλισμούς, άλλοι ανήρτησαν τη βρετανική αποικιακή σημαία και άλλοι κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών και ασχολήθηκαν με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οταν έφθασε η αστυνομία, περίπου 1.000 διαδηλωτές βρίσκονταν έξω από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι Κίνα» και «Κάρι Λαμ, παραιτήσου». Η φίλα προσκείμενη στην Κίνα πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο που πυροδότησε τις ταραχές δεν θα ψηφιστεί και ότι τον Ιούλιο του 2020 θα καταπέσει αυτομάτως. Οι διαδηλωτές δεν κατανοούν γιατί, μετά τόσο μαζικές και έντονες αντιδράσεις και αφού το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκαταλειφθεί, η Λαμ δεν κάνει την κίνηση που θα εκτόνωνε τις διαμαρτυρίες, αποσύροντάς το. Το νομοσχέδιο περί έκδοσης υπόπτων στην Κίνα έχει προξενήσει φόβους ότι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδοθούν στην Κίνα και να δικαστούν σε κινεζικά δικαστήρια.

Φθάνοντας έξω από τη Βουλή, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των συγκεντρωμένων στη γύρω περιοχή, ενώ πιθανολογείτο ότι ετοίμαζε επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου από τους διαδηλωτές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή