Το Ιράν πιέζει τους Ευρωπαίους με το ουράνιο

Το Ιράν πιέζει τους Ευρωπαίους με το ουράνιο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά τη μονομερή αποδέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το Ιράν υπερέβη το ανώτατο όριο ως προς τα επιτρεπτά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Είχαμε πει με πολύ διαφανή τρόπο ότι θα το κάναμε», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε ότι τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ανέρχονται πλέον σε 205 κιλά, υπερβαίνοντας κατά τι το όριο των 202,8 κιλών, που προβλέπει η διεθνής συμφωνία. Το Ιράν τηρούσε σχολαστικά όλους τους όρους της διεθνούς συνθήκης ακόμη και έναν χρόνο μετά τη μονομερή αποδέσμευση των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι, που πασχίζουν να διασώσουν τη συμφωνία, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν αποτελεσματικό μηχανισμό παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων, όπως είχαν υποσχεθεί. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Μάιο, όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες, σκληρότερες κυρώσεις με στόχο να μηδενιστούν οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν.

Με τη χθεσινή κίνησή της, η Τεχεράνη επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους ώστε να λάβουν πρακτικά μέτρα ενίσχυσης της ιρανικής οικονομίας. Αυτό υποδηλώνει και η χθεσινή δήλωση του Ζαρίφ ότι η τελευταία κίνηση της κυβέρνησής του είναι «αναστρέψιμη». Ωστόσο, ο Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, το επόμενο βήμα θα είναι να ξεπεραστεί το όριο του 3,67% που θέτει η διεθνής συμφωνία σχετικά με την περιεκτικότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου – μια παραβίαση πολύ σημαντικότερη από τον όγκο αποθεμάτων του σχάσιμου υλικού.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ προειδοποίησε ότι «αν το Ιράν σπάσει τη συμφωνία, θα φύγουμε και εμείς», ενώ πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε το Ιράν να ακυρώσει την ενέργειά του, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα σταθμίσει προσεκτικά τα επόμενα βήματα. Στο μεταξύ, ο Μοτζτάμπα Ζολνούρ, πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού Kοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι «αν μας επιτεθούν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ θα έχει μόνο μισή ώρα ζωής». Προ δέκα ημερών, Ιράν και ΗΠΑ έφθασαν στο χείλος της στρατιωτικής σύγκρουσης μετά την κατάρριψη αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή