Πλήγμα για την πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης

Πλήγμα για την πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή που βγήκε βαριά πληγωμένη από την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα και τελείωσε χθες το μεσημέρι, δεν είναι άλλη από την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Η πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης είχε αποφασίσει στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του G20 μία μέρα πριν από τη Σύνοδο, ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες με την εξής συμβιβαστική πρόταση: Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος για τη θέση εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αυτή τη στιγμή αντιπρόεδρος της Επιτροπής, να προβιβαστεί σε πρόεδρο του ίδιου οργάνου, ενώ στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου να τοποθετηθεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Συγχρόνως με τη «συμφωνία της Οσάκα», όπως τελικά ονομάστηκε, το ΕΛΚ θα λάμβανε και τη θέση της Υπατης Εκπροσώπου της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, αυτή που κατέχει μέχρι σήμερα η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Στο ΕΛΚ δεν έχουμε συμφωνήσει στο πακέτο που διαπραγματεύθηκαν στην Οσάκα», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. «Η πλειονότητα των πρωθυπουργών δεν πιστεύει ότι πρέπει να αφήσουμε την προεδρία της Επιτροπής τόσο εύκολα χωρίς να πολεμήσουμε για αυτήν», είπε εκφράζοντας αυτό που οι περισσότεροι ηγέτες του ΕΛΚ ένιωθαν. «Η Μέρκελ είναι η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών της Ευρώπης και όχι του ΕΛΚ», είπε ο επίσης ενοχλημένος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται εκ μέρους μας, εκ μέρους του ΕΛΚ», είπε χαρακτηριστικά. To βασικό επιχείρημα των ηγετών του ΕΛΚ ήταν ότι παρά τις απώλειες που είχε το κόμμα στις ευρωεκλογές δεν παύει να είναι το ισχυρότερο στην ευρωπαϊκή Βουλή.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αντιδράσεις του ΕΛΚ στην πρόταση της Αγκελα Μέρκελ αποτέλεσαν έκπληξη για τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η Μέρκελ δεν φαίνεται να είχε αξιολογήσει τις αντιστάσεις που θα αντιμετώπιζε από δύο βασικά μέτωπα. Πέρα από τη δική της πολιτική οικογένεια, που ένιωσε προδομένη από τη στάση της καγκελαρίου καθώς έδινε στους Σοσιαλιστές την κορυφαία θέση της Ε.Ε., οι μικρές χώρες επίσης αντιτάχθηκαν στην πρόταση αυτή. Αυτές ένιωσαν να βρίσκονται πάλι στο περιθώριο, καθώς οι αποφάσεις πάρθηκαν στο G20, αφήνοντας έξω τα υπόλοιπα, όχι τόσο ισχυρά, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιτάσσονται σθεναρά στην υποψηφιότητα του Τίμερμανς, καθώς από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής ο Ολλανδός πολιτικός είχε υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός με Πολωνία και Ουγγαρία όσον αφορά την εφαρμογή του κράτους δικαίου μαζί με την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Η αντίδραση προς τη Γερμανίδα καγκελάριο δείχνει και τη μειωμένη δύναμη που φαίνεται να έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή η ισχυρότερη γυναίκα της Ενωσης, καθώς η κυβερνητική της συμμαχία έχει αποδυναμωθεί και η ίδια βρίσκεται στο τέλος μιας θητείας δεκαέξι ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή