ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νεκροί 14 άνδρες του ναυτικού μετά από πυρκαγιά σε στρατιωτικό βαθυσκάφος

lwx_mariana_trench_140519_14
lwx_mariana_trench_140519_14-thumb-large--2

Δεκατέσσερις άνδρες του ρωσικού ναυτικού έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, Δευτέρα, σε στρατιωτικό βαθυσκάφος, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Το ρωσικό δίκτυο RBC, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε πως πρόκειται για πυρηνοκίνητο βαθυσκάφος, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η πληροφορία. 

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «την 1η Ιουλίου στα ρωσικά χωρικά ύδατα 14 ναύτες υποβρυχίων που επέβαιναν σε επιστημονικό ερευνητικό βαθυσκάφος, που είχε αποστολή να μελετήσει τον θαλάσσιο χώρο κοντά στον πυθμένα και τον πυθμένα του Ειρηνικού για σκοπούς του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας, έχασαν την ζωή τους, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά κατά την διάρκεια βιομετρικών μετρήσεων, με αποτέλεσμα να υποστούν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις».

Η πυρκαγιά κατασβέσθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και αυτή την στιγμή το βαθυσκάφος βρίσκεται στον ναύσταθμο του Σεβερομόρσκ στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ έχει δοθεί εντολή για την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διαλευκανθούν τα αιτία της πυρκαγιάς.

Τον Αύγουστο του 2000 το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» βυθίστηκε στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ύστερα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο πρωραίο του τμήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα 118 μέλη του πληρώματος.

με πληροφορίες από BBC, Tass, AΠΕ-ΜΠΕ