ΚΟΣΜΟΣ

Nεκροί 14 Ρώσοι ναύτες από δυστύχημα σε σκάφος

Nεκροί 14 Ρώσοι ναύτες από δυστύχημα σε σκάφος

Δεκαεννέα χρόνια μετά τον εφιάλτη του πυρηνικού  υποβρυχίου «Κουρσκ», που συγκλόνισε τη Ρωσία, ένα νέο, μικρότερης κλίμακας, δυστύχημα έπληξε το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, 14 ναύτες υποβρυχίων έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε επιστημονικό ερευνητικό βαθυσκάφος, σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το δυστύχημα συνέβη τη Δευτέρα και ενώ το σκάφος εκτελούσε μετρήσεις μελετώντας τον θαλάσσιο πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι άτυχοι ναύτες υπέστησαν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις. Η φωτιά κατασβέστηκε και το σκάφος βρισκόταν χθες στον ναύσταθμο του Σεβερομόσκ, στη Θάλασσα Μπάρεντς. Ερευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς έχει ξεκινήσει υπό την εποπτεία του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου δεν διευκρίνιζε το είδος του βαθυσκάφους όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Ιστοσελίδα του ρωσικού δημοσιογραφικού οργανισμού RBC ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι επρόκειτο για πυρηνικό υποβρύχιο AS-12. Ωστόσο, η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως μέχρι χθες το βράδυ. Τον Αύγουστο του 2000, λίγους μήνες μετά την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία, το πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» βυθίστηκε στη Θάλασσα Μπάρεντς ύστερα από δύο εκρήξεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τα 118 μέλη του πληρώματος. Το δυστύχημα προκάλεσε σοκ στη Ρωσία, αναδεικνύοντας τη διάβρωση όχι μόνον της οικονομίας, αλλά και των αμυντικών υποδομών της εποχής Γέλτσιν.