ΚΟΣΜΟΣ

Δωρεές 1,3 εκατ. ευρώ για Ρακέτε και «Sea Watch 3»

Δωρεές 1,3 εκατ. ευρώ για Ρακέτε  και «Sea Watch 3»

ΡΩΜΗ. Οι αποσπασματικές λύσεις για το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται από τα νερά της Μεσογείου, συνεχίζονται και στην περίπτωση των 42 διασωθέντων του «Sea Watch 3», που αποφασίστηκε να κατανεμηθούν ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο. Η οργάνωση Sea Watch, που διέσωσε τους 42, κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι είχε άφθονο χρόνο, από πέρυσι το καλοκαίρι που η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της, ώστε να βρει μια ανθρωπιστική λύση, αλλά τον σπατάλησε.

Υπέρ της οργάνωσης έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες δωρεές ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τα νομικά έξοδα της πλοιάρχου του «Sea Watch 3», Καρόλα Ρακέτε, αλλά και για την αγορά νέου σκάφους, σε περίπτωση που οι ιταλικές αρχές προχωρήσουν όντως στην κατάσχεσή του, όπως έχουν ανακοινώσει. H 31 ετών εθελόντρια Ρακέτε διακινδύνευσε την ελευθερία της, προκειμένου να φέρει τους διασωθέντες σε ασφαλές λιμάνι. Ωστόσο χθες το βράδυ, ιταλικό δικαστήριο ήρε τον κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί. Ενα από τα δηλητηριώδη επιχειρήματα με τα οποία ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έκλεισε τα λιμάνια για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αφορά τον δήθεν συντονισμό τους με συμμορίες διακινητών.

Ως προς το ζήτημα αυτό, ο Σικελός εισαγγελέας Λουίτζι Πατρονάτζο ανέφερε ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να υποδεικνύουν κάποιου είδους επικοινωνία. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Πατρονάτζο, που έχει αναλάβει την έρευνα για το «Sea Watch 3», ενημέρωσε βουλευτές στη Ρώμη ότι δεν στοιχειοθετείται ότι οι διακινητές καλούσαν τους διασώστες στο σημείο όπου βρίσκονταν τα αναξιόπλοα σκάφη τους.
Υπέρ Σαλβίνι οι Ολλανδοί

Το Σάββατο, η Ρακέτε οδήγησε το σκάφος στο λιμάνι της Λαμπεντούζα υποστηρίζοντας ότι έπειτα από 17 ημέρες αναμονής στη θάλασσα, οι διασωθέντες είχαν φθάσει στα όριά τους. Εξήντα ώρες αφότου κήρυξε έκτακτη ανάγκη στο σκάφος, η Ρακέτε εισήλθε στο λιμάνι, αψηφώντας το γεγονός ότι σκάφος των ιταλικών αρχών επιχείρησε να της φράξει τον δρόμο.

Το σκάφος φέρει σημαία Ολλανδίας, αλλά οι ολλανδικές αρχές αρνήθηκαν κάθε σχέση με την οργάνωση και ξεκαθάρισαν ότι υποστηρίζουν την άποψη του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι. Στη Γερμανία, αντιθέτως, η έκκληση χρηματοδότησης που απηύθυναν δύο κωμικοί συγκέντρωσε πάνω από 900.000 ευρώ, στα οποία προστίθενται τα 400.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από έκκληση ιταλικών οργανώσεων μέσω Facebook. Τα χρήματα αυτά είναι 25 φορές περισσότερα από το πρόστιμο που αναμένεται να επιβάλουν οι ιταλικές αρχές στην οργάνωση.