Σήμερα οι ψηφοφορίες για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ – Οι βασικοί «πρωταγωνιστές»

Σήμερα οι ψηφοφορίες για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ – Οι βασικοί «πρωταγωνιστές»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη το απόγευμα, μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μελλοντική ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και σήμερα οι βασικοί πρωταγωνιστές μένει να ψηφιστούν και τυπικά. 

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης στις 10.00πμ (ώρα Ελλάδας) και της διαδικασίας θα προεδρεύσει ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ως «διάδοχο» του Γιούνκερ) οι "28" αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα, νυν υπουργό 'Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ, προτάθηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ενώ για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας -ως «διάδοχος» της Μονγκερίνι – ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ.

Για Πρόεδρο της ΕΚΤ στη θέση του Μάριο Ντράγκι, οι "28" πρότειναν τη νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται να γίνει να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών -καθώς και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες- θα στηρίξουν τον Ιταλό ευρωβουλευτή Νταβίντ-Μαρία Σασόλι ως υποψήφιο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε ότι οι υποψηφιότητες είναι «θετικές και συναινετικές» και προσφέρουν μια νέα αρχή για το μπλοκ της ΕΕ. «Αυτή η συμφωνία είναι καρπός μιας βαθιάς Γαλλο-Γερμανικής συμφωνίας» επισήμανε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφαση διορισμού της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν στην ηγεσία της Επιτροπής και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή