Παρέμβαση Μακρόν για εκτόνωση στο Ιρανικό

Παρέμβαση Μακρόν για εκτόνωση στο Ιρανικό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποτρέψουν την οριστική κατάρρευση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι μετά την υπέρβαση των ορίων σχετικά με τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου από την πλευρά της Τεχεράνης. Με δήλωσή του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζει «την προσήλωσή του στον πλήρη σεβασμό της συμφωνίας του 2015 και καλεί το Ιράν να αντιστρέψει χωρίς καθυστέρηση την υπέρβαση, αλλά και να αποφύγει πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα έθεταν σε αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις του».

Το Ιράν αύξησε πέραν του ανώτατου ορίου που προέβλεπε η διεθνής συμφωνία τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, πιέζοντας τους Ευρωπαίους να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, ώστε να ανασάνει η ιρανική οικονομία. Η παραβίαση αυτή θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπει η συμφωνία, με το Ιράν στη θέση του υπόλογου. Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες διαβεβαίωναν χθες ότι οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διεθνή συμφωνία δεν έχουν τέτοια πρόθεση, προτιμώντας τον διάλογο με την Τεχεράνη. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Ιράν ζήτησαν τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας, κατηγορώντας ωστόσο τις ΗΠΑ ότι φέρουν το κύριο μέρος της ευθύνης λόγω της μονομερούς αποδέσμευσης από τη συμφωνία που είχαν υπογράψει το 2015.

Ερωτηθείς αν έχει κάποιο μήνυμα να στείλει στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Οχι, δεν υπάρχει μήνυμα για το Ιράν. Γνωρίζουν τι κάνουν… και νομίζω ότι παίζουν με τη φωτιά». Απαντώντας, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Αλί Λαριτζανί κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επιχειρεί να εκφοβίσει τη χώρα του. Στην ατμόσφαιρα της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης ήρθε να προστεθεί χθεσινή ανακοίνωση των ιρανικών δικαστικών αρχών για δεκάδες κρατουμένους που συνελήφθησαν τον περασμένο χρόνο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των ΗΠΑ και για τους οποίους οι εισαγγελείς ζητούν τη θανατική ποινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή