Τέξας: Φρικτές συνθήκες κράτησης

Τέξας: Φρικτές συνθήκες κράτησης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛ ΠΑΣΟ. «Φρικώδεις» συνθήκες κράτησης παράτυπων μεταναστών στην πολιτεία του Τέξας διαπίστωσε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που επισκέφθηκε τέτοια κέντρα στο Τέξας. Την ίδια στιγμή, σκάνδαλο ρατσιστικών μηνυμάτων ξέσπασε στην υπηρεσία συνοριακής φύλαξης, στελέχη της οποίας αντάλλαξαν υβριστικές και περιφρονητικές δημοσιεύσεις για τους κρατούμενους μετανάστες σε ιδιωτική σελίδα στο Facebook.

Σύμφωνα με την Οκάσιο-Κορτέζ, οι κρατούμενοι μετανάστες στο Ελ Πάσο υπέστησαν ψυχολογική βία, με τους φύλακες να διατάζουν κρατούμενες γυναίκες να πιουν νερό από τις τουαλέτες. Οι μετανάστες κρατούνταν σε μικρά υπερπλήρη κελιά και δεν είχαν υγειονομική περίθαλψη. «Αφού απαίτησα να μπω σε κελί με γυναίκες και άρχισα να τους μιλάω, μία από αυτές περιέγραψε τη συμπεριφορά των φρουρών ως “ψυχολογικό πόλεμο”. Η εμπειρία μου από τις συζητήσεις αυτές ήταν φρικτή», είπε η βουλευτής.

Επικρίσεις δέχθηκε επίσης η Υπηρεσία Τελωνείων και Συνόρων (CBP), υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων, για το περιεχόμενο περιπαικτικών δημοσιεύσεων συνοριοφυλάκων σχετικά με τον θάνατο μεταναστών στα σύνορα, αλλά και για χυδαία σχόλια για την Οκάσιο-Κορτέζ. Σε μήνυμά της στο Twitter, η βουλευτής έγραψε: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένα κρούσματα, αλλά για κουλτούρα βίας στην υπηρεσία».

Η πολιτική του προέδρου Τραμπ για αυστηρή αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστών στα σύνορα έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κρατουμένων, με περισσότερες από 132.000 συλλήψεις τον Μάιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των βουλευτών τη Δευτέρα, η Δημοκρατική Τζούντι Τσου από την Καλιφόρνια είπε: «Δεν θα ξεχάσω την επίσκεψή μου σε κελί, όπου 15 γυναίκες μού περιέγραψαν κλαίγοντας ότι κρατούνταν χωριστά από τα παιδιά τους, χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς να ξέρουν πόσο θα έμεναν εκεί. Κρατούνταν ήδη για 50 ημέρες. Μία από αυτές μου είπε πως, παρότι είναι επιληπτική, δεν είχε πρόσβαση στα φάρμακά της».

Φόβοι για εξέγερση

Ενστάσεις για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών έχει εκφράσει και η ίδια η υπηρεσία συνόρων, που αποκάλυψε σε έκθεσή της ότι οι μισοί από τους 756 μετανάστες που κρατούνται στο Ελ Πάσο διαμένουν σε σκηνές έξω από το κτίριο, ενώ τα κελιά είναι υπερπλήρη. «Οι συνοριοφύλακες διατηρούν τον οπλισμό τους στους χώρους κράτησης, υπό τον φόβο εξέγερσης των κρατουμένων εξαιτίας των κακών συνθηκών», αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Οι ελεγκτές του υπουργείου διαπίστωσαν ότι μετανάστες στέκονταν πάνω σε τουαλέτες λόγω έλλειψης χώρου στα κελιά, με την έκθεση να εκφράζει ανησυχίες για την εμφάνιση μεταδοτικών ασθενειών.

Στελέχη της υπηρεσίας συνόρων έχουν εκφράσει παράπονα για τις ελλείψεις σε προσωπικό, επισημαίνοντας ότι αυτές οδηγούν, μεταξύ άλλων, και σε πειθαρχικά προβλήματα. Η υπηρεσία διαθέτει 19.000 άνδρες σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ, παρά τις προσπάθειές της να προσλάβει επιπλέον άνδρες και γυναίκες, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των συνόρων με το Μεξικό. Ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας ανέφερε τον Μάιο ότι οι συνοριοφύλακες δαπανούν 40% του εργάσιμου χρόνου τους «ως νηπιαγωγοί, νοσηλευτές, οδηγοί λεωφορείων και εργαζόμενοι σίτισης σε κέντρα κράτησης μεταναστών», αντί να επιτελούν καθήκοντα συνοριακής φύλαξης, για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή