Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η γιατρός που υπήρξε εν δυνάμει διάδοχος της Μέρκελ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η γιατρός που υπήρξε εν δυνάμει διάδοχος της Μέρκελ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H 60χρονη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), είναι υπουργός Αμυνας της Γερμανίας από το 2013, η πρώτη γυναίκα που κατέχει τον θώκο στη γερμανική ιστορία. Η κυβερνητική της θητεία, ωστόσο, ξεκίνησε το 2005 από το υπουργείο Ισότητας και Νεολαίας και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας. Γεννημένη στις Βρυξέλλες, είναι γιατρός στο επάγγελμα και στο παρελθόν είχε επανειλημμένως αναφερθεί ως δυνάμει διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ. Ο πατέρας της Ερνστ Αλμπρεχτ ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, από το 1976 ώς τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Προτού αναλάβει το καίριο πόστο της στη γερμανική κυβέρνηση, αστειευόταν συχνά για τη στρατιωτική αργκό, δηλώνοντας επιτηδευμένη άγνοια για τους συγκεκριμένους όρους, ενώ απέφευγε να φωτογραφίζεται κοντά σε εξοπλισμό, όπως drones. Επί των ημερών της το γερμανικό υπουργείο Αμυνας επλήγη από σειρά σκανδάλων, που αφορούσαν μεταξύ άλλων την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, τη διείσδυση ακροδεξιού στρατιώτη στη Μπούντεσβερ, την ενοικίαση πολυτελούς ακινήτου στο Βερολίνο για την υπηρεσία αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων, την κακομεταχείριση και σεξουαλική κακοποίηση σε εκπαιδευτικά κέντρα. Επιπλέον, η ίδια κατηγορήθηκε για μερική λογοκλοπή στη διδακτορική της εργασία, χωρίς τελικά να της αφαιρεθεί ο τίτλος, αφού εντοπίστηκαν μόνο τρία σοβαρά λάθη. Δεν είναι τυχαίο ότι ως στέλεχος του CDU εξασφάλιζε μάλλον περιορισμένα ποσοστά στο συνέδριο του κόμματος (70% έναντι 90% για την καγκελάριο). Εχει επτά παιδιά και είναι μέλος της ευαγγελικής λουθηρανικής εκκλησίας. Το φθινόπωρο του 2014 υποδέχθηκε στο σπίτι της Σύρο πρόσφυγα και τον βοήθησε να βρει μια θέση εργασίας και να ενταχθεί στην καθημερινότητα της χώρας της. Εχει πάθος με την ιππασία και το 2015 εγκαινίασε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιππασίας στο Ααχεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή