Σε δύο μέτωπα ο γαλλικός πόλεμος με τον καύσωνα

Σε δύο μέτωπα ο γαλλικός πόλεμος με τον καύσωνα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ως «πόλεμο σε δύο μέτωπα» περιέγραψε ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Ντομινίκ ντε Ριζί τη μάχη των Αρχών με τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, καθώς από τη μια πλευρά οφείλουν να απαλύνουν τις άμεσες συνέπειες τους και από την άλλη να καταπολεμήσουν τις αιτίες που κάνουν τους καύσωνες όλο και πιο έντονους.

Το απόλυτο ρεκόρ των 45,9 βαθμών Κελσίου, που καταγράφηκε την Παρασκευή στη γαλλική πόλη Γκαλάργκ λε Μοντιέ, σε λίγες δεκαετίες θα αποτελεί συνηθισμένη καλοκαιρινή θερμοκρασία. «Δυστυχώς, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι εξαιρετικές περιπτώσεις κινδυνεύουν να γίνουν όλο και πιο συχνές» είπε ο Ντε Ριζί. «Είναι διμέτωπος ο αγώνας ενάντια στις αιτίες και στα αποτελέσματα. Εχουμε πάρα πολλά να κάνουμε». Τα 17 θερμότερα χρόνια των τελευταίων πέντε αιώνων έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να καταβάλει τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ενώ, αν η καύση ορυκτών καυσίμων συνεχιστεί με τις σημερινές τάσεις, κατευθυνόμαστε προς μέση άνοδο 3 έως 4 βαθμών Κελσίου. Η αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος οδηγεί όλο και περισσότερους οργανισμούς και οικοσυστήματα στα όριά τους. Η διαφορά μπορεί να περιγραφεί αν σκεφτεί κανείς έναν άνθρωπο που έχει ανεβάσει 40 πυρετό. Αν προστεθεί στη θερμοκρασία του ένας βαθμός Κελσίου θα ζήσει, αν προστεθούν τρεις, όχι.

Τα τελευταία χρόνια, οι Αρχές έχουν βελτιωθεί στη χορήγηση «αντιπυρετικών», δηλαδή στις επείγουσες επεμβάσεις, με τις οποίες σώζονται ζωές στη διάρκεια κυμάτων καύσωνα. Τις τελευταίες ημέρες, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν άλλο θέμα παρά μόνον τον καύσωνα, μεταδίδοντας διαρκώς συμβουλές. Για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, όμως, με την εγκατάλειψη του οικονομικού μοντέλου που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής σχεδόν τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή