ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι μετανάστες στα κέντρα κράτησης ζουν καλύτερα απ’ ό,τι στις πατρίδες τους

Τραμπ: Οι μετανάστες στα κέντρα κράτησης ζουν καλύτερα απ’ ό,τι στις πατρίδες τους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στη χώρα του, ζουν υπό πολύ καλύτερες συνθήκες απ' ό,τι στις πατρίδες τους, προφανώς αντιδρώντας σε μια σειρά δημοσιευμάτων και τοποθετήσεων που καταγράφουν ή καταγγέλλουν το οξύτατο πρόβλημα υπερπληθυσμού και τις ανεπάρκειες στις υποδομές υποδοχής.

Προχθές Τρίτη το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δημοσιοποίησε έκθεση που συμπεριλάμβανε φωτογραφίες μεταναστών στοιβαγμένων σε κατάμεστους χώρους αλλά και ανθρώπους, ανάμεσά τους παιδιά, που κοιμούνταν σε τσιμεντένια δάπεδα.

Στην έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας διαπιστώνεται ότι πολλοί από τους εγκλείστους, κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες από κράτη της κεντρικής Αμερικής, δεν έχουν μπορέσει να κάνουν ντους επί εβδομάδες και υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των ίδιων και των εργαζόμενων στα κέντρα κράτησης. Ένας επικεφαλής κέντρου κράτησης έκανε λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» οι δείκτες του ρολογιού της οποίας ήδη «χτυπούν», σύμφωνα με το κείμενο.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας των συνόρων (CBP) είχε οδηγήσει 8.000 ανθρώπους σε αυτά τα κέντρα κράτησης όταν συντάχθηκε η έκθεση.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ακολούθησε την επίσκεψη δικηγόρων σε ένα κέντρο κράτησης μετά την οποία οι νομικοί τόνισαν ότι οι συνθήκες υγιεινής και διαμονής γενικότερα δεν είναι ασφαλείς, ειδικά για τα παιδιά που κρατούν οι αρχές των ΗΠΑ. Ακτιβιστές μιλούν για εφιαλτικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης, ανεπαρκή σίτιση και πρόσβαση σε πόσιμο νερό, μεταξύ άλλων.

«Πολλοί από αυτούς τους λαθρομετανάστες ζουν πολύ καλύτερα απ' ότι εκεί από όπου ήρθαν και υπό πολύ πιο ασφαλείς συνθήκες», αντέτεινε ο Τραμπ σε σειρά αναρτήσεων του στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Αν οι λαθρομετανάστες είναι δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες στα κέντρα μας, απλώς να τους πείτε να μην έρχονται. Κι όλα τα προβλήματα λύθηκαν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους επέμεινε να κατηγορεί τους Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς για αυτή που χαρακτηρίζει «εισβολή» μεταναστών, σημειώνοντας ότι οι νόμοι για τη μετανάστευση έχουν «παραθυράκια» που πρέπει να κλείσουν για να περιοριστεί το φαινόμενο.

Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών όξυναν τις επιθέσεις τους χθες εναντίον του Τραμπ για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα, κατήγγειλαν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι αντιμέτωποι με τη στέρηση και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και απαίτησαν να αποπεμφθεί η ηγεσία της CBP. 

«Πώς μπορεί να βλέπει οποιοσδήποτε αυτές τις φωτογραφίες και να νομίζει ότι δεν διαπράττεται παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;», διερωτήθηκε μέσω Twitter η γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.